Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Internationale samenwerking binnen de GGz gesymboliseerd door de planeet aarde
Lees voor
Translate

Internationale samenwerking binnen de GGz

Internationale samenwerking binnen de GGz hoe vaak komt dit voor? Bij globalisering en internationale samenwerking wordt vaak gedacht aan internationale handel, maar ook op het gebied van het delen van kennis van GGz behandelingen is sprake van toenemende globalisering.

Door samen te werken in internationale netwerken inspireren we elkaar en verbetert de GGz wereldwijd.

In dit nieuwsbericht geven wij u voorbeelden van hoe de Viersprong internationale netwerken gebruikt om GGz kennis enerzijds op te doen en anderzijds te verspreiden.

 Voorbeelden van het binnenhalen van internationale GGz kennis naar Nederland:

De MST (Multi Systeem Therapie) behandeling voor jongeren van 12 tot 18 jaar die in aanraking blijven komen met justitie. Deze kosteneffectieve behandeling is ontwikkeld in de Verenigde Staten als een intensieve therapievorm die gebruik maakt van de kracht van gezinnen en gemeenschappen. Vereenvoudigd gezegd gaat deze behandeling ervan uit dat alleen de criminele jongere proberen te veranderen niet voldoende is. Wat wel helpt is het veranderen van de jongere en het ondersteunen van het gezin/gemeenschap om de jongere heen. MST is inmiddels wereldwijd met 500 teams actief in 15 landen. In de 11 jaar dat MST in Nederland wordt aangeboden zijn al meer dan 5.000 jongeren succesvol geholpen.

Mentalization Based Treatment (MBT) werd ontwikkeld in Groot-Brittannie voor volwassenen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. In 2004 werd deze behandeling in Nederland geïntroduceerd en vanaf die tijd verder ontwikkeld en verspreid in Nederland. Inmiddels is er ook MBT-behandeling voor adolescenten en voor ouders met jonge kinderen.

 Voorbeelden van het verspreiden van Nederlandse GGz kennis naar het buitenland:

Onderzoekers van de Viersprong ontwikkelden twee instrumenten voor het onderzoeken van persoonlijkheidspathologie: de SIPP en de LPFS-BF.  Deze instrumenten zijn beschikbaar voor onderzoekers en GGz-professionals wereldwijd.

In oktober 2016 inspireerde de Viersprong de voorzitter van de Australische stichting borderline en directeur van een GGz-organisatie voor mensen met borderline persoonlijkheidsstoornissen, Dr. Sathya Rao. Hij was onder de indruk van de manier waarop BPD-patiënten in Nederland worden behandeld.

Zijn reactie: “In my opinion you probably have the best BPD programs in the world considering the fact that a vast number of patients across the country can access high quality care… I believe the Netherlands is a heaven for BPD patients and de Viersprong is an inspiration for the rest of the world.”  

Hij prees onze kwaliteitssystemen en onderzoeksprojecten, niet alleen voor BPD-patiënten, maar ook de behandelingen voor antisociale jongeren: “The MST program that you run is something of an example for the rest of the world to learn from”.