Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

De narcistische-persoonlijkheidsstoornis

Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je een narcistische-persoonlijkheidsstoornis hebt. Gelukkig is hier ook iets aan te doen. De oplossingen van de Viersprong bij deze problemen vind je in de kolom hiernaast.

Is narcisme hetzelfde als een narcistische-persoonlijkheidsstoornis?

Mensen met een sterke vorm van narcisme vertellen over het algemeen graag over hun probleemloze leven, grootse toekomstplannen en buitengewone prestaties en capaciteiten. Zij vinden dat zij door hun uitzonderlijkheid bepaalde privileges hebben die anderen niet hebben. Zij voelen zich verheven boven anderen en sommige van hen zullen een ander moeiteloos ‘gebruiken’ wanneer hij of zij hier zelf beter van wordt. Bij zulke narcistische kenmerken is er inderdaad sprake van een narcistische-persoonlijkheidsstoornis.

Stefan was lang de hartelijke, charmante man met de vlotte babbel die het allemaal voor elkaar leek te hebben. Privé zat hij aan de grond.

Heb ik een narcistische-persoonlijkheidsstoornis?

Diep van binnen ben je vaak eenzaam, kwetsbaar, erg gevoelig voor krenking en afwijzing en heb je een groot minderwaardigheidsgevoel. Bij kritiek op je gedrag reageer je vaak met woede. Hiermee verberg je de onmacht, onzekerheid en schaamte die je diep van binnen voelt. Vaak heb je grote moeite met het verdragen van echte intimiteit, omdat je daarin kwetsbaar moet kunnen zijn en klein mag zijn.

Bij sommige mensen met een narcistische persoonlijkheid blijft de ‘grootse’ kant meer op de achtergrond en komt juist meer de minderwaardige kant aan de oppervlakte, waarbij je nog steeds erg op jezelf gericht bent. Je bent vaak veel energie kwijt aan je gevoel van minderwaardigheid en hebt weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens.

Narcisme en problemen tijdens je leven

Mensen met narcistische problematiek krijgen in hun leven vaak te maken met problemen op hun werk en in intieme relaties. Grootste plannen worden dan niet waargemaakt, of collega’s hebben last van het egocentrische en (subtiele) manipulerende gedrag waarbij afspraken soms niet worden nagekomen. Partners en kinderen voelen zich daarnaast vaak niet gehoord en gesteund, krijgen zelf weinig ruimte om eigen ideeën te ontplooien of krijgen soms zelfs met agressie te maken.

Op dit soort momenten, wanneer je ‘buitenwereld’ op springen lijkt te staan, komt de meer onzekere en minderwaardige kant van de medaille (nog) meer in beeld. Angst, somberheid en depressies liggen dan op de loer. Wanneer dat gebeurt, is de kans het grootst dat je jezelf voor een behandeling aanmeldt. Eerder zal dit niet snel gebeuren. Dan ligt de ‘last’ vooral bij mensen uit je omgeving.

Meer over narcistische persoonlijkheidsstoornis:

Ik wil hulp!