Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Wat is Mentalization Based Treatment (MBT)?

Voor wie is MBT geschikt?

De MBT-behandeling wordt vaak aangeboden aan cliënten met een Borderline Persoonlijkheids Stoornis (BPS).  Maar eigenlijk kan de MBT-behandeling iedereen helpen die moeite heeft met het begrijpen van zijn/haar emoties en reacties. Ook helpt MBT mensen wiens stemming vaker dan gemiddeld onverklaarbaar lijkt te wisselen. MBT is speciaal ontwikkeld voor mensen die al een lange tijd erg belemmerd worden door hun eigen emoties. Je wordt dan vaak overvallen door de intensiteit van je emoties en er vervolgens door overweldigd.  Dan lukt het je vaak niet meer om eerst de situatie te bekijken en te beoordelen voordat je overgaat tot reageren. Integendeel; je reageert direct en staat dus niet stil wat de gevolgen van je actie kunnen zijn. Dit noemen we impulsief gedrag.

Wat is het gevolg van impulsief gedrag?

Als je impulsief reageert, wordt je boodschap helaas vaak verkeerd begrepen. Dit kan ervoor zorgen dat je steeds in conflictsituaties terechtkomt. Soms krijg je dan het idee alleen op de wereld te zijn. Als gevolg daarvan neemt je stressniveau toe en vind je het nog lastiger om rustig stil te staan bij de situatie. Hierdoor blijf je het impulsieve gedrag herhalen. Impulsief gedrag heeft een negatief effect op anderen maar ook zeker op jezelf, er ontstaat afstand tussen jou en mensen die belangrijk voor je zijn.

Nu het goede nieuws; gelukkig is er wat aan te doen!

Wanneer je inzicht krijgt in je impulsieve gedrag lukt het je de situatie goed te begrijpen en zie je dat het eigenlijk logisch is dat het zo werkt. Vanaf dat moment ga je leren om zo te reageren dat je boodschap het effect heeft wat je ook daadwerkelijk wil dat het heeft.

Wat is MBT?

MBT is een therapie waarin je leert om jouw eigen acties, gevoelens en die van anderen te begrijpen. Het vermogen om te begrijpen waarom je nou juist doet wat je doet of waarom je nou eigenlijk boos bent noemen we mentaliseren. En mentaliseren kun je leren.

Wanneer het je lukt om je eigen emoties, acties en ook die van anderen te begrijpen zul je zien dat je veel gemakkelijker in staat bent je emoties en gedrag op de juiste, maar zeker ook prettigere manier te uiten. Als jij dit doet, beïnvloed je anderen om je heen ook op een prettige manier. Hierdoor neemt de kwaliteit van je relaties toe.

Uiteindelijk werkt wat jij leert tijdens de therapie door in je hele leven. De kwaliteit van je leven gaat er sterk op vooruit. Je wordt zelfbewuster, gaat je zekerder voelen, je stemming word stabieler, je krijgt weer vat op jouw leven waardoor je er een invulling aan kan geven die bij je past.

Je leert er veel en juist hier, bij de Viersprong is de genezingskans het hoogst, boven de 95 %. Het vraagt erg veel inzet en zelfreflectie, maar het helpt écht (cliënt met borderline)

Bekijk hieronder de video, waarin een cliënt vertelt hoe MBT-behandeling zijn leven heeft veranderd.

Hoe lang duurt de MBT behandeling?

De duur van de behandeling wordt bepaald door je behandeluitkomsten, die elke drie maanden gemeten worden via vragenlijsten en die bekeken worden aan de hand van je individuele behandeldoelen. Je bekijkt aan de hand van deze uitkomsten samen met het behandelteam of je symptomen minder worden en of je de opgestelde doelen bereikt. Aan de hand daarvan bepaal je gezamenlijk de duur van het behandeltraject:

MBT voor jongeren (MBT-adolescenten) duurt 9 tot 18 maanden, MBT voor volwassenen duurt 9 maanden met maximaal 3 keer een mogelijkheid tot verlenging van 3 maanden. Daarna volgt nabehandeling. Zowel in de intensieve fase als in de nabehandeling wordt iedere drie maanden besproken of het zinvol is dat de behandeling wordt voortgezet. MBT-early (voor jongeren van 12 tot 18 jaar oud) duurt 4 tot 6 maanden (wekelijkse behandeling) gevolgd door een follow-up periode van 6 maanden. De maximale behandelduur van dit traject is 12 maanden.

Wat zijn de resultaten van deze behandeling?

Mentalization Based Treatment helpt je het (zelf)destructieve gedrag achter je te laten en je leven een positieve invulling te geven. Tijdens de nabehandeling zet de stijgende lijn zich voort.

Wetenschappelijk onderzoek in Engeland en Nederland toont aan dat MBT-behandeling zeer effectief is: de resultaten zijn zeer goed en blijvend. Ook na langere tijd voelen mensen zich beter. Download hier de factsheet MBT en lees meer over de effectiviteit van MBT.

Meer informatie over onze MBT-behandelingen

Wil je meer over de MBT behandeling weten? Lees dan hieronder verder over de behandelingen. Onze MBT behandelingen voor jongeren (18 jaar of jonger) zijn als overzicht op deze webpagina te vinden en staan ook hieronder genoemd:

Onze MBT behandelingen voor volwassenen (ouder dan 18 jaar) zijn:

De Viersprong vestigingen waar we MBT aanbieden

De Viersprong  biedt  Mentalization Based Treatment aan vanuit:

Belangrijk voor toelating en vergoeding vanuit de zorgverzekeraar: de maximale reistijd tot de behandellocatie mag niet meer dan een uur zijn.

Persoonlijke ervaringen:

“De MBT-behandeling heeft van mij de beste versie van mezelf gemaakt”

(beoordeling op Zorgkaart Nederland, november 2017).

Wil je wat uitgebreider weten hoe een cliënt MBT ervaart? lees dan hier verder over de ervaringen van een MBT-cliënt

Cliënt tevredenheid

Cliënten gaven ons in 2023 gemiddeld een 8,4 voor onze MBT-behandelingen.

Ik wil hulp!