Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

De schizoïde persoonlijkheidsstoornis

Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je te maken hebt met een schizoïde-persoonlijkheidsstoornis.  De oplossingen van de Viersprong bij deze problemen vind je in de kolom hiernaast ->

Heb ik een schizoïde-persoonlijkheidsstoornis?

Als je een schizoïde-persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je weinig behoefte aan contact met andere mensen en beleef je geen plezier aan hechte relaties. Het liefst doe je alles alleen. Je hebt meestal geen partner en voelt niet de behoefte ergens bij te horen.

Als je een schizoïde persoon bent, ben je vaak teruggetrokken, erg stil in het contact met anderen en lef je vaak geïsoleerd. Vanaf je pubertijd heb je doorgaans geen behoefte gehad aan seksueel contact of een gewone knuffel van een ouder of vriend.

Omgeving van iemand met een schizoïde-persoonlijkheidsstoornis

Op de omgeving zal iemand met deze stoornis vaak wat kil en afstandelijk overkomen. Maar het maakt iemand met een schizoïde persoonlijkheid niet uit wat mensen van hem of haar denken. Er zijn maar weinig dingen waar iemand met deze persoonlijkheid plezier aan beleeft. Eigenlijk is er niets dat hen echt gelukkig (of verdrietig) maakt.

Wil je meer weten over:
• Kenmerken schizoïde-persoonlijkheidsstoornis
• Hoe ontstaat deze persoonlijkheidsstoornis?
• Hoe wordt deze persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong vastgesteld?
• Officiële criteria voor deze persoonlijkheidsstoornis (DMS-5)
• Behandeling van deze persoonlijkheidsstoornis
• Behandeling van deze persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong

Lees hier dan verder over de schizoïde-persoonlijkheidsstoornis details.

Ik wil hulp!