Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

De dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis

Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis hebt. Gelukkig is hier ook iets aan te doen. De oplossingen van de Viersprong bij deze problemen vind je in de kolom hiernaast ->

Voorheen werd dit ook de obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis (ocps) genoemd.

Heb ik een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis?

Als je een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je vaak een grote mate van controle en perfectie in je dagelijkse leven en streef je hierbij naar overzichtelijkheid en voorspelbaarheid. Je bent erg bang dat als je het niet precies zo doet zoals jij denkt dat het moet, er dan iets ergs gebeurt. Dit maakt een flexibele en ontspannen houding voor jou extra lastig.

Martine gaat ‘altijd maar door’ met iets. Ze heeft zoveel aandacht voor de details, dat ze geen zicht kan krijgen op het grotere geheel. Samenwerken met anderen is lastig, want de dingen moeten op haar manier. Lees haar verhaal

Je omschrijft jezelf als een echte perfectionist en hebt een hoog streefniveau. Je houdt van orde, planning en regelmaat en hebt oog voor detail. Het liefst regel je alles tot in de puntjes. Hierdoor vind je  het afmaken van een taak vaak moeilijk. Je bent weinig flexibel en niet geneigd tot zelfkritiek.

Je gedrevenheid, en ook je sterk kritische inslag hangt samen met angst voor afwijzing, straf of beschuldiging. Je praat in termen van ‘moeten’ of ‘zou moeten’. je doet bijna alles met grote inzet en perfectionisme.

In intieme relaties kun je bang zijn de controle te verliezen. Ook raak je soms in de war door heftige gevoelens van kwaadheid of voel je je tekortgedaan. Je wekt de indruk heel autonoom te zijn, terwijl je voortdurend piekert over hoe anderen over je oordelen.

Wil je meer weten over:

  • Kenmerken dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis
  • Hoe ontstaat deze persoonlijkheidsstoornis?
  • Hoe wordt een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong vastgesteld?
  • Officiële criteria dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis (DSM-5)
  • Behandeling van deze persoonlijkheidsstoornis
  • Behandeling van de dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong

Lees hier dan verder over de dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis kenmerken.

Ik wil hulp!