Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

De schizotypische-persoonlijkheidsstoornis

Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je te maken hebt met een schizotypische-persoonlijkheidsstoornis.  De oplossingen van de Viersprong bij deze problemen vind je in de kolom hiernaast ->

Heb ik een schizotypische-persoonlijkheidsstoornis?

Voor de omgeving lijk jij je anders of eigenaardig te gedragen, houdt je er vreemde ideeën of overtuigingen op na en kleed je je anders (excentrieker) dan anderen. Je emotionele reactie sluiten niet goed aan op de situatie waarin je je bevindt (bijvoorbeeld wanneer jij voortdurend blijft lachen, als je iets heel naars vertelt). Door je eigenaardige gedrag en merkwaardige ideeën kom je kil en afstandelijk over en ben je niet goed in staat om intieme relaties aan te gaan.

Iemand met een schizotypische-persoonlijkheidsstoornis is altijd erg angstig. je bent aanhoudend achterdochtig en voelt je, mede hierdoor, vrijwel steeds ongemakkelijk in gezelschap. Het is voor jou dan ook heel erg moeilijk om jezelf staande te houden met anderen in de buurt. Je hebt vaak het idee dat anderen het over je hebben of je bekijken, terwijl dit helemaal niet zo is. Ook geloof je vaker dan gemiddeld in zaken die voor anderen een beetje apart aandoen. Zoals magisch denken bijvoorbeeld, waarbij je het idee hebt dat je  met je gedachten dingen kunt beïnvloeden.

Het is soms lastig voor andere mensen om jou goed te begrijpen, zowel door de soms wat aparte inhoud van je verhalen als door de manier waarop je praat. Jij kunt soms erg gedetailleerd over iets vertellen, waardoor de ander al snel zijn interesse verliest. Je voelt je in de regel dan ook niet goed begrepen door anderen en hebt vaak maar weinig vrienden. Veel mensen met deze stoornis zijn niet in staat om te werken. Je voelt je somber en ook alcohol- en drugsmisbruik komen vaak voor.

Wil je meer weten over het volgende:

  • Kenmerken schizotypische-persoonlijkheidsstoornis
  • Hoe ontstaat deze persoonlijkheidsstoornis?
  • Hoe wordt deze persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong vastgesteld?
  • Officiële criteria schizotypische-persoonlijkheidsstoornis (DSM-5)
  • Behandeling van de schizotypische-persoonlijkheidsstoornis
  • Behandeling van de schizotypische-persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong

Lees dan hier de details over de schizotypische-persoonlijkheidsstoornis.

Ik wil hulp!