Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

De vermijdende-persoonlijkheidsstoornis

Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je een vermijdende-persoonlijkheidsstoornis hebt. Gelukkig is hier ook iets aan te doen. De oplossingen van de Viersprong bij deze problemen vind je in de kolom hiernaast ->

Voorheen werd dit de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis genoemd.

Heb ik een vermijdende-persoonlijkheidsstoornis?

je voelt je in relaties en vriendschappen vaak erg angstig en onzeker. In contact met anderen vind je het moeilijk om open te zijn en jezelf te laten zien zoals je bent. Door het angstige gevoel iets verkeerd te doen of te zeggen, heb je de neiging om vanaf de zijlijn toe te kijken. Vaak heb je het idee dat je stom of saai bent en niets interessants voor anderen te melden hebt.

Ben voelt hij zich moe, somber en futloos. Hij vindt zichzelf een waardeloos persoon en heeft veel schuldgevoelens over dingen die hij wel en vooral niet gedaan heeft.
Lees hier het verhaal van Ben

Steeds ben je bezig met wat anderen van je zullen denken. Deze invulling is telkens negatief. Daardoor kun je vaak moeilijk omgaan met kritiek, want opmerkingen van anderen zie je als een bevestiging van je overtuiging dat je stom of saai bent vergeleken met anderen.

Je hebt wel behoefte aan contact met anderen, maar je bent zo bang voor afwijzing, vernedering of kwetsing dat je persoonlijke contacten uit de weg gaat. Mensen met deze persoonlijkheidsstoornis kiezen vaak voor veiligheid en zekerheid door onbekende situaties zo veel mogelijk te vermijden. Je  begint niet aan (of stopt met) hobby’s waar veel sociale contacten bij komen kijken. Het liefst werk je alleen en ga je promotie uit de weg.

Andere klachten bij een vermijdende-persoonlijkheidsstoornis

Het kost veel energie om steeds maar het gevoel te hebben tekort te schieten. Dit levert stress op. Mensen met een vermijdende-persoonlijkheidsstoornis hebben dan ook vaak stressgerelateerde lichamelijke klachten of angstklachten. Het vermijden van sociale situaties of onbevredigend werk kan ook leiden tot somberheid.

Wil je meer weten over:

  • Kenmerken vermijdende-persoonlijkheidsstoornis
  • Hoe ontstaat deze persoonlijkheidsstoornis?
  • Hoe wordt deze persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong vastgesteld?
  • Officiële criteria vermijdende-persoonlijkheidsstoornis (DSM-5)
  • Behandeling van deze persoonlijkheidsstoornis
  • Behandeling van de vermijdende-persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong

Lees hier dan verder over de vermijdende-persoonlijkheidsstoornis kenmerken.

Ik wil hulp!