Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

De afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis

Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je een afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis hebt. Gelukkig is hier ook iets aan te doen. De oplossingen van de Viersprong bij deze problemen vind je in de kolom hiernaast ->

Heb ik een afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis?

Als je een afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis hebt, denk je dat je dingen alleen niet kunt. Je hebt weinig vertrouwen in je eigen kunnen om ergens alleen aan te beginnen, ergens alleen naartoe te gaan of zelf beslissingen te nemen. Je ervaart de steun, bescherming en waardering van meestal één belangrijke ander als de oplossing voor dit probleem en hebt er alles voor over om deze persoon aan je te binden.

Lieke is somber en slaapt slecht. Moeilijke situaties gaat ze liever uit de weg. In relaties cijfert ze zichzelf weg.
Lees hier haar verhaal

Je identificeert je vaak met anderen die in jouw ogen beter zijn opgewassen tegen het leven. De negatieve inschatting van je eigen mogelijkheden leidt tot functioneren onder je kunnen. Met een afhankelijke persoonlijkheid heb je veel advies en geruststelling van anderen nodig en zul je een ander al snel om hulp vragen.

Je ziet jezelf vaak als hulpeloos en minderwaardig en je bent niet graag alleen. Je probeert het anderen naar de zin te maken en gaat ruzies uit de weg, om maar niet te worden verlaten. Je bent altijd aardig en lief, maar cijfert jezelf vaak weg. Dit levert veel stress en angst op.

Wil je meer weten over het volgende:

  • Kenmerken afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis
  • Hoe ontstaat deze persoonlijkheidsstoornis?
  • Hoe wordt deze persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong vastgesteld?
  • Officiële criteria afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis (DSM-5)
  • Behandeling van deze persoonlijkheidsstoornis
  • Behandeling van de afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong

Lees hier dan verder over de afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis kenmerken.

Ik wil hulp!