Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Vermijding, afhankelijkheid, controle en perfectie

Vermijding sociale situaties

Ontwijkende mensen voelen zich in relaties en vriendschappen angstig en onzeker. In contact met anderen vinden ze het moeilijk om open te zijn en zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Ze hebben de neiging om vanaf de zijlijn toe te kijken totdat ze er zeker van zijn dat ze geaccepteerd worden. In gezelschap van anderen hebben zij steeds het angstige gevoel iets verkeerd te doen of te zeggen. Omdat zij denken dat anderen negatief over hen denken, kunnen zij moeilijk omgaan met kritiek door het gevoel minder te zijn dan een ander. Zij gaan onbekende situaties zo veel mogelijk uit de weg, om kritiek van anderen te vermijden. Het kost veel energie om steeds maar het gevoel te hebben tekort te schieten en veroorzaakt stress, wat leidt tot lichamelijke klachten en angststoornissen. Het vermijden van sociale situaties kan ook leiden tot somberheid en een gevoel van eenzaamheid.

Afhankelijk gedrag

Andere mensen stellen zich steeds afhankelijk op en denken dat zij dingen niet alleen kunnen. Zij hebben weinig vertrouwen in het eigen kunnen om ergens alleen aan te beginnen of ergens alleen naartoe te gaan. Ook het alleen nemen van beslissingen vinden zij moeilijk. Zij hebben veel advies en geruststelling van anderen nodig en vragen anderen snel om hulp. Afhankelijke mensen voelen zich niet prettig wanneer ze alleen zijn, want je weet maar nooit wat er kan gebeuren.

Controle en perfectie

Sommige mensen houden in hoge mate controle over dingen en zijn erg perfectionistisch. Zij zijn bang dat als ze het niet precies zo doen als zij denken dat het moet, er dan iets ergs gebeurt. Het is moeilijk om flexibel en ontspannen te zijn, als je altijd streeft naar het hoogste. Doordat alles perfect moet zijn, duurt het vaak erg lang om taken af te ronden. Mensen die hier last van hebben zijn vaak plichtsbewust en toegewijd, maar ook dwangmatig, koppig en star, want het is in hun ogen eigenlijk nooit goed genoeg. Het kost veel stress en energie om altijd maar controle te moeten hebben en beheerst te zijn. Daardoor kan iemand op den duur volledig uitgeput raken.

Mogelijk heb je een persoonlijkheidsstoornis cluster C

Ik wil hulp!