Cliënten geven ons een
7,6
CQ-index

De dwangmatige / obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis

Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je een dwangmatige / obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis hebt. Gelukkig is hier ook iets aan te doen. De oplossingen van de Viersprong bij deze problemen vind je in de kolom hiernaast ->

Heb ik een obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis?

Als je een dwangmatige / obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis  hebt (ook ocs genoemd) heb je vaak een grote mate van controle en perfectie in je dagelijkse leven en streef je hierbij naar overzichtelijkheid en voorspelbaarheid. Je bent erg bang dat als je het niet precies zo doet zoals jij denkt dat het moet, er dan iets ergs gebeurt. Dit maakt een flexibele en ontspannen houding voor jou extra lastig.

Martine gaat ‘altijd maar door’ met iets. Ze heeft zoveel aandacht voor de details, dat ze geen zicht kan krijgen op het grotere geheel. Samenwerken met anderen is lastig, want de dingen moeten op haar manier. Lees haar verhaal

Je omschrijft jezelf als een echte perfectionist en hebt een hoog streefniveau. Je houdt van orde, planning en regelmaat en hebt oog voor detail. Het liefst regel je alles tot in de puntjes. Hierdoor vind je  het afmaken van een taak vaak moeilijk. Je bent weinig flexibel en niet geneigd tot zelfkritiek.

Je edrevenheid, en ook je sterk kritische inslag hangt samen met angst voor afwijzing, straf of beschuldiging. Je praat in termen van ‘moeten’ of ‘zou moeten’. je doet bijna alles met grote inzet en perfectionisme.

In intieme relaties kun je bang zijn de controle te verliezen. Ook raak je soms in de war door heftige gevoelens van kwaadheid of voel je je tekortgedaan. Je wekt de indruk heel autonoom te zijn, terwijl je voortdurend piekert over hoe anderen over je oordelen.

Wil je meer weten over:

  • Kenmerken obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis
  • Hoe ontstaat een obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis?
  • Hoe wordt een obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong vastgesteld?
  • Officiële criteria obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis (DSM-IV-TR)
  • Behandeling van de obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis
  • Behandeling van de obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong

Lees hier dan verder over de dwangmatige / obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis kenmerken. Of download de PDF.

 

Ik wil hulp!