Cliënten geven ons een
7,4
CQ-index

DGT: dialectische gedragstherapie

Wat is dialectische gedragstherapie en hoe kunnen we je ermee helpen?

DGT is een behandeling is voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis, die tekort schieten in de vaardigheden om emoties te reguleren en heftige gevoelens te verdragen.

De therapie richt zich op het verminderen van zelfdestructieve gedragingen, het inzicht krijgen in disfunctionele gedachten en het vergroten van vaardigheden om met (heftige) emoties en gedachten om te gaan.  Het eigen maken van deze vaardigheden zal helpen om op een gezonde en effectieve manier relaties aan te gaan, emoties te beleven en op een respectvolle manier met jezelf en problemen in het alledaagse leven om te gaan.

Dialectische gedragstherapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie, die werd ontworpen door professor Marsha M. Linehan aan de Universiteit van Washington.

Er zijn twee vormen van Dialectische gedragstherapie binnen de Viersprong:

  • Ambulante DGT bestaande uit een vaardigheidstraining in groepsverband en individuele coaching;
  • Individuele DGT bestaande uit individuele coaching met ondersteuning via een APP (DGT+APP)

Duur van de behandeling

De DGT behandeling duurt 1 jaar.

Onderdeel van vergelijkend onderzoek

De Viersprong doet in samenwerking met de Universiteit Maastricht en de Indiana University Medical School in de Verenigde Staten, onderzoek naar de behandeling van borderline persoonlijkheidsproblematiek. Twee varianten van Schematherapie worden met andere gebruikelijke behandelingen vergeleken, waaronder ambulante dialectische gedragstherapie.

Ik wil hulp!