Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

De Andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis / Ongespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis

Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je een Andere gespecificeerde- of Ongespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis hebt.  De oplossingen van de Viersprong bij deze problemen vind je in de kolom hiernaast ->

Voorheen werd de andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis de persoonlijkheidsstoornis NAO (niet anders omschreven) genoemd.

Heb ik een andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis?

Dit is een persoonlijkheidsstoornis die niet goed in te delen is.  Deze variant komt het vaakst voor. Als je een andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je

 • kenmerken van verschillende persoonlijkheidsstoornissen maar je voldoet niet aan alle criteria voor één specifieke persoonlijkheidsstoornis, en
 • algemene kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis zoals:
  • lang bestaande patronen, gedachten en gevoelens die je belemmeren
  • grote beperkingen in je dagelijks functioneren: in relaties en op je werk of school.

Rosa vindt zichzelf niet bepaald iemand om trots op te zijn.
Lees hier haar verhaal.

Je hebt bijvoorbeeld drie kenmerken van de afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis, drie kenmerken van de histrionische-persoonlijkheidsstoornis en vier kenmerken van de narcistische-persoonlijkheidsstoornis. Drie kenmerken is onvoldoende om te kunnen spreken van een specifieke afhankelijke, histrionische of narcistische persoonlijkheidsstoornis. Maar als we alle kenmerken bij elkaar optellen, kan er wel sprake zijn van een andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis. Er zijn veel verschillende combinaties mogelijk.

Eigenlijk is het dus een algemeen begrip en zegt het op zichzelf niet veel. Het wordt duidelijk wat er met je aan de hand is, als ook vermeld wordt over welke soort of combinatie van persoonlijkheidskenmerken het gaat.

Wat is een ongespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis?

Bij een ongespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis wordt er geen reden vermeld. Er is dan bijvoorbeeld op basis van een eerste screening genoeg bewijs dat je een persoonlijkheidsstoornis hebt, maar er is nog geen grondig onderzoek gedaan naar welke types. Je persoonlijkheidspatroon voldoet globaal aan de criteria voor een persoonlijkheidsstoornis, zoals: lang bestaande patronen, gedachten en gevoelens die je belemmeren en grote beperkingen in je dagelijks functioneren: in relaties en op je werk of school. Bij de Viersprong zul je deze diagnose niet krijgen, omdat wij als specialistische zorgaanbieder standaard meer diagnostiek doen.

Wil je meer weten over het volgende:

 • Kenmerken van de persoonlijkheidsstoornis
 • Hoe ontstaat deze persoonlijkheidsstoornis?
 • Hoe wordt een ongespecificeerde- / andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong vastgesteld?
 • Officiële criteria ongespecificeerde- / andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis (DSM-5)
 • Behandeling van de ongespecificeerde- / andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis
 • Behandeling van de andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong

Lees hier dan verder over de andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis / ongespecificeerde persoonlijkheidsstoornis kenmerken.

Ik wil hulp!