Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Het verhaal van Rosa

Wanneer Rosa zich bij de Viersprong aanmeldt, komt er een zelfverzekerd uitziende jonge vrouw de spreekkamer binnen. In eerste instantie vraagt de intaker zich af wat Rosa komt doen, er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Uiteindelijk laat Rosa haar masker wat zakken en vertelt ze al jaren een hekel te hebben aan haar eigen lichaam. Lijnen en vreetbuien wisselen elkaar af en ook drinkt ze te veel. Rosa denkt dat haar eetprobleem te maken heeft met haar negatieve gevoel van eigenwaarde. Ze vindt zichzelf niet bepaald iemand om trots op te zijn. Als ze in de spiegel kijkt, ziet ze vooral vet en deze negatieve gedachten kan ze dan niet meer los laten. Ook vertelt ze dat ze eigenlijk al van kinds af aan een sombere inslag heeft.

Rosa groeide als middelste dochter op in een gezin waarbinnen bijna nooit gelachen en geknuffeld werd. Laat staan dat er iets spontaans gebeurde. Haar vader was perfectionistisch en veeleisend, als hij al thuis was. En haar moeder was meestal aan het poetsen. Rosa had het gevoel dat haar jongste zusje het lievelingetje van haar ouders was. En tot op de dag van vandaag heeft Rosa nooit echt ervaren dat haar ouders van haar hielden. Rosa ging al jong twijfelen aan zichzelf. Binnen het gezin was zij de meest extraverte van het stel en leek ze er niet echt bij te horen. Ze gedroeg zich vaak als een clown om de aandacht te krijgen, al was het maar negatieve aandacht. Tegen de wil van haar ouders in, ging Rosa als stewardess bij een grote vliegmaatschappij aan de slag. Dit gaf haar de kans om de wereld te zien en als ze eerlijk was: zo min mogelijk thuis te zijn. En hoewel ze het gevoel had dat deze baan perfect bij haar paste, werd het een nare tijd.

Tijdens haar baan lag de nadruk erg op het uiterlijk en extravert zijn. Ze kreeg veel complimentjes over haar spontane omgang met de reizigers en haar slanke postuur. Rosa werd geobsedeerd door haar figuur en kreeg een eetstoornis. Rosa begon haar gevoel van eigenwaarde te koppelen aan haar uiterlijk en begon niet alleen op haar werk de rol van vriendelijke en behulpzame stewardess te spelen maar ook daarbuiten. En nog steeds zet Rosa een personage van zichzelf neer zoals ze denkt anderen dat van haar verwachten: slank, bij de tijd en zelfverzekerd. Eigenlijk past dit beeld helemaal niet bij hoe ze zichzelf van binnen voelt: dik, lelijk stom en saai. Met haar man is ze nu 4 jaar getrouwd. Ze leerden elkaar op het werk kennen. Samen hebben ze een zoontje. Als Rosa eerlijk is, is de relatie met haar man eigenlijk ook enkel gebaseerd op uiterlijk. Er is weinig diepgang. Diepgang vindt Rosa ook eng. Want wat als hij haar echt leert kennen? Praten doen ze weinig en de aandacht die ze van haar man krijgt, is al lang niet meer genoeg. De geheime minnaars die ze heeft, geven haar weer even het gevoel dat ze de moeite waard is.

Wanneer Rosa bij de Viersprong in behandeling komt binnen het zorgprogramma Schematherapie (ST), is ze vriendelijk en legt ze makkelijk contact. In de eerste periode van haar deeltijd behandeling wordt het haar duidelijk hoe ze haar emoties controleert en hoe ze haar angsten hiermee onderdrukt. Deze angst verhult ze door een zelfverzekerde rol te spelen. Rosa is zich bewust van al haar bewegingen, haar stemgeluid en haar woordkeuze. Samen met de therapeut komt Rosa ook tot de ontdekking dat er eigenlijk ‘twee werelden’ in haar huizen. In de ene wereld is ze zichzelf en onbereikbaar. In de andere wereld is er een façade, een identiteit zoals ze die zelf kent en zoals ze zichzelf bewust aan anderen laat zien; sterk en zelfbewust zijn.

In de loop van de behandeling gaat Rosa haar opgekropte gevoelens ontdekken en doorwerken. Dan komt er voor haar ruimte om de negatieve kijk op zichzelf langzaam te vervangen door een zachter beeld van zichzelf. Rosa durft zich ook meer te hechten aan anderen, wat ze ook in haar thuissituatie merkt. Aan het eind van de behandeling heeft Rosa steeds minder bevestiging en bewondering van anderen nodig. Nu twee jaar later durft Rosa steeds makkelijker te laten zien wie ze echt is en zit ze goed in haar vel. Ze is gestopt met haar werk als stewardess en is een opleiding gestart. Rosa is nog steeds samen met haar man Dirk. Ze hebben samen relatietherapie gevolgd en hun relatie heeft meer diepgang gekregen. Ook zitten ze samen op een kookcursus en geniet Rosa van het eten. Al blijft ze wel altijd een beetje opletten natuurlijk.

<- Ongespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis