Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Persoonlijkheidsstoornissen

De Viersprong biedt hulp bij persoonlijkheidsstoornissen

Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je te maken hebt met een persoonlijkheidsstoornis.  De Viersprong biedt oplossingen bij  persoonlijkheidsstoornissen.

Wat betekent ‘persoonlijkheid’ eigenlijk?

Persoonlijkheid is een woord dat verwijst naar onze kenmerken en gedragsstijlen en patronen die samen ons karakter vormen. Hoe we naar de wereld kijken, onze houding, gedachten, gevoelens dit alles maakt deel uit van onze persoonlijkheid. Mensen met een gezonde persoonlijkheid hebben natuurlijk ook wel eens problemen. Maar over het algemeen zijn ze in staat om met spannende en moeilijke situaties om te gaan. Ook lukt het ze meestal om gezonde relaties onderhouden met familie, vrienden en collega’s. Sommige mensen merken helaas dat ze vastlopen. Dan wordt er gezegd dat iemand een persoonlijkheidsstoornis heeft. Gelukkig is daar wat aan te doen, zoals we beschrijven aan het einde van deze webpagina. Maar eerst gaan we wat dieper in op het hebben van een persoonlijkheidsstoornis.

Waaraan kun je merken of iemand mogelijk een persoonlijkheidsstoornis heeft?

Bij een gezonde persoonlijkheid zijn we in staat om ons gedrag op een gewenste manier aan te passen aan de omstandigheden en situatie, waardoor we tevreden over onszelf zijn en goed kunnen functioneren binnen onze omgeving.
Wanneer onze negatieve, starre trekjes ons gaan tegenwerken en we ons niet meer kunnen aanpassen aan de omgeving, spreken we van persoonlijkheidsproblematiek. Hierbij gaat het bijna altijd om sterke vormen van ‘gewone’ persoonlijkheidstrekken zoals jaloezie, gevoeligheid voor kritiek, bindingsangst, impulsiviteit, afhankelijkheid, perfectionisme, verlegenheid, enzovoort.

Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde persoonlijkheidstrekken zo sterk aanwezig, dat het je niet meer lukt om je aan te passen. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben het daardoor lastig in contact met anderen. Ze lopen helaas vaak vast op verschillende terreinen van hun leven: thuis, op school, op het werk en in hun sociale leven.

Er zijn verschillende persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen worden opgedeeld in groepen, ook wel clusters genoemd. Onderstaande tabel beschrijft deze clusters.

Cluster A

Deze mensen zijn vaak wat excentriek en kunnen op anderen wat ‘vreemd’ of ‘apart’ overkomen.
Zij leven relatief vaak alleen, geïsoleerd, hebben weinig contact met anderen en zullen niet zo snel hulp zoeken
Binnen dit cluster vallen:

Cluster B

Deze mensen zijn tamelijk impulsief en vinden het vaak moeilijk om met hun emoties om te gaan.
Binnen dit cluster vallen:

Cluster C

Deze mensen zijn vaak wat angstig: Zij zijn wat bang om relaties aan te gaan of juist om mensen te verliezen. Zij vermijden  liever conflictsituaties en hebben vaak moeite om zelfstandig in het leven te staan.
Binnen dit cluster vallen:

Voldoet niet aan de criteria van één van de specifieke persoonlijkheidsstoornissen (van alles wat):
Andere gespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis / Ongespecificeerde-persoonlijkheidsstoornis

Hoe weet ik of ik wellicht een persoonlijkheidsstoornis heb?

Doe de zelftest en ontdek direct of je mogelijk last hebt van persoonlijkheidsproblemen.

Is er wat aan te doen?

Ja, gelukkig wel. Persoonlijkheidsstoornissen kunnen goed behandeld worden met bijvoorbeeld Schematherapie en MBT (Mentalization Based Treatment).  De duur van de behandeling verschilt van persoon tot persoon. Sommigen cliënten zijn in een aantal maanden geholpen, bij anderen kost het meer tijd. Ook verschilt het effect van de behandeling per persoon. In het algemeen kun je zeggen dat de behandelingen die wij aanbieden werkzaam zijn. Dat is gebleken uit onderzoek.

Zoek je hulp, wil je meer informatie of wil je je aanmelden?

Of je nu meer informatie zoekt of een behandeling wilt starten, je kunt contact met ons opnemen.

Meer informatie