Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

CQ-index
Moeder troost huilende baby

MBT-Parents, een preventieve behandeling voor ouder en kind (0 tot en met 4 jaar)

Wat is MBT-Parents?

Ben jij een (jonge) ouder met persoonlijkheidsproblematiek (borderline problematiek, angstig, vermijdend,…) of verwacht je een baby? Aan jou en je kindje bieden we MBT-Parents. MBT-Parents is een preventieve behandeling voor ouders vanaf 16 jaar en hun kindje van 0-4 jaar. Deze behandeling heeft als doel problemen in de gehechtheid bij het jonge kind te voorkomen.

Het belang van een veilige gehechtheid

Er blijkt een verband te zijn tussen hoe iemand vroeger gehecht is geweest aan de ouders/verzorgers en het ontwikkelen van problemen op latere leeftijd. Je kunt hierbij denken aan  problemen met betrekking tot het aangaan van relaties en sociale contacten, het kunnen omgaan met emoties, het ontwikkelen van zelfvertrouwen en/of een stabiel zelfbeeld. Wanneer een kind zich veilig kan hechten aan de ouder(s) dan is de kans op het ontwikkelen van problemen op latere leeftijd kleiner. Als je als ouder problemen hebt (angst, somberheid, woedeaanvallen, verslaving,….) of als je merkt dat je het moeilijk vindt om je te hechten aan je kindje, kan dit  van invloed zijn op het contact  met je kindje en de band met hem of haar. Ook als je kindje overmatig huilt, moeite heeft met eten en/of slapen, kan dit van invloed zijn op de band en hechting  tussen jou en hem/haar. Om problemen op latere leeftijd te voorkomen en een veilige gehechtheid te stimuleren biedt de Viersprong MBT-Parents (MBT-P).

Wat leer je in MBT-Parents?

MBT is de afkorting van Mentalization Based Treatment. Mentaliseren betekent het begrijpen van jouw en andermans gevoelens, gedachten en gedrag.  Deze behandeling, die bewezen effectief is, is afkomstig uit Engeland.  MBT-P,  waarbij  ‘P’ staat voor Parent, richt zich op de interactie tussen jou en je  kindje (baby, dreumes, peuter of kleuter). Het leert je stil te staan bij  jouw eigen gevoelens en gedrag en wat dit betekent voor het contact met je kindje. Je leert ook stil te staan bij de gevoelens en behoeften van jouw kindje en hoe je hier het best op af kunt stemmen en reageren.

MBT-P is een ambulante behandeling bij de Viersprong in Bergen op Zoom. De gesprekken met de MBT-therapeut vinden gemiddeld 1 keer per 2 weken plaats en je brengt je kindje(s) hierbij mee. MBT-P wordt aangeboden als losstaande behandeling of kan gekoppeld zijn aan een andere behandeling binnen de Viersprong.

Ervaring van een ouder

‘Ik was onzeker en dacht dat anderen veel beter voor mijn dochtertje konden zorgen. Zeker als ze huilde of niet kon slapen. Nu weet ik dat ik het zelf ook kan, ook al duurt het soms even voordat ze rustig wordt’.

Aanmelden

Je kunt je kindje hier aanmelden. Voor aanmelding is een verwijsbrief nodig (zie voorwaarden website). Indien je nog in verwachting bent, meld dan  jezelf aan. Eveneens met een geldige verwijsbrief.

Contact

Voor inhoudelijke informatie over deze behandeling kunt u contact opnemen met Heleen Buis. Heleen biedt een telefonisch spreekuur aan in de oneven weken op woensdag van 10.00 – 11.00 uur  en in de even weken op vrijdag van 13.15 – 14.00 uur. Zij is te bereiken op telefoonnummer (06) 1263 3387. Ook is het mogelijk te mailen naar MBT-P&K@deviersprong.nl.

Heleen Buis MBT-Parents

Heleen Buis MBT-Parents

Voor praktische informatie over deze behandeling (o.a. hoe u zich aan kunt melden) kunt u contact opnemen met het klantburo, telefoonnummer 088 7656 216 en e-mailadres klantburo@deviersprong.nl. Klik hier voor de tijden dat het klantburo telefonisch bereikbaar is.

In 2019 kunnen nieuwe ouders en hun kinderen direct instromen! U heeft dus geen wachttijd. 

Ik wil hulp!