Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Behandelen bij Vechtscheiding onderzoek en resultaten
Lees voor
Translate

Behandeling Kinderen uit de Knel is effectief bij vechtscheiding

Onderzoeksrapport Behandeling bij vechtscheiding:
Beleving en ervaringen van ouders en kinderen en veranderingen na Kinderen uit de knel

De behandeling ‘Kinderen uit de Knel’ voor kinderen in een vechtscheiding blijkt effectief. Conflicten tussen ex-partners lijken verminderd na de behandeling bij vechtscheiding. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport dat de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Universiteit Utrecht (UU) en de Academische Werkplaats Kindermishandeling (AWK) op 23 maart publiceerden.

Inhoud van het onderzoek naar Kinderen uit de Knel-behandeling bij vechtscheiding:

In het Kinderen uit de Knel (KUK) onderzoek werden de volgende variabelen gemeten:

  • Ervaringen van kinderen met de conflicten en scheiding tussen ouders
  • Veranderingen bij de ouders
  • Veranderingen bij de kinderen
  • Nieuwe inzichten en processen

Algemene conclusies uit het onderzoek

De onderzoekers volgden 83 vaders, 82 moeders en 142 kinderen van 6 tot en met 18 jaar die deelnamen aan de groepsbehandeling Kinderen uit de Knel. Ouders vonden na afloop dat hun conflicten minder ernstig en constructiever waren. Zij accepteerden de scheiding beter en vergaven elkaar meer. Desondanks hielden ze negatieve gedachten over hun ex-partner.

Ondanks de negatieve gevolgen van vechtscheidingen voor kinderen beoordelen zij hun leven als vrij positief. Wel bleek dat kinderen last hadden van bijvoorbeeld het wisselen van huizen en omgaan met verschillende regels. Ernstige conflicten tussen ouders zorgen voor traumaklachten bij kinderen. Bijna 50 procent van de kinderen in het onderzoek had een verhoogd risico op posttraumatische stressklachten vanwege de scheiding.

Opvallend is de belangrijke rol van de leerkracht. Ongeveer 40 procent van de kinderen deelt hun zorgen met een leerkracht.

Bron: Landelijk Opleidingscentrum Kindermishandeling (LOCK); VU

Meer lezen over het onderzoek?

Lees dan hier verder

Meer weten over hoe Kinderen uit de Knel bij de Viersprong werkt?

Lees dan hier verder