Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Nieuws van GGZ de Viersprong
Lees voor
Translate

Zelftest weet onderscheid te maken tussen mensen met en zonder persoonlijkheidsproblematiek

Zelftest Persoonlijkheidsproblematiek van de Viersprong geeft snelle indruk van de ernst van persoonlijkheidsproblematiek

Eerste gevalideerde instrument voor DSM-5 Niveau van Persoonlijkheidsfunctioneren

De zelftest Persoonlijkheidsproblematiek op onze website, die werd ontwikkeld door de Viersprong, is inmiddels onderzocht op haar psychometrische kwaliteit. De korte zelftest, die internationaal inmiddels wordt aangeduid als de LPFS-BF (Level of Personality Functioning Scale – Brief Form), is gebaseerd op een nieuw model voor het beschrijven van persoonlijkheidsfunctioneren dat in de DSM-5 wordt geïntroduceerd.

In november 2015 publiceerden onderzoekers van de Viersprong hierover een artikel in “Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment”. Zij onderzochten de ontwikkelde test bij 240 cliënten die werden verwezen naar de Viersprong voor diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsproblematiek. Aan deze cliënten werd gevraagd of zij naast de reguliere diagnostiek in de intakeprocedure, welke bestaat uit enkele vragenlijsten en diagnostische interviews, de LPFS-BF wilden invullen.

Conclusie van de onderzoekers:

De structuur van de korte zelftest komt overeen met het in de DSM-5 beschreven model van persoonlijkheidsfunctioneren, met de subschalen zelf- en interpersoonlijk functioneren. Het instrument weet onderscheid te maken tussen mensen met en zonder persoonlijkheidsproblematiek. De test vertoonde de verwachte samenhang met andere instrumenten die waren afgenomen bij deze cliënten. De test lijkt te meten wat deze moet meten. Kortom: De LPFS-BF is een kort, gebruiksvriendelijk instrument, dat een snelle indruk geeft van de ernst van de persoonlijkheidsproblematiek, specifiek georiënteerd op het DSM-5 model.

Wel is nog meer onderzoek nodig om de validiteit en klinische bruikbaarheid te testen. De onderzoekers onderzoeken op dit moment of de test ook kan worden gebruikt om veranderingen in persoonlijkheidsfunctioneren in de loop van een behandeling vast te stellen.

Hoe weet ik of een persoonlijkheidsstoornis heb?

Doe de zelftest en ontdek direct of je mogelijk last hebt van persoonlijkheidsproblemen.
Test jezelf!

In meerdere talen beschikbaar

De zelftest is inmiddels vertaald in het Engels, Noors, Zweeds, Deens, Duits, Italiaans en Perzisch.

Neem bij vragen hierover contact op met Dr. Joost Hutsebaut of Dr. Dineke Feenstra via tel. 088- 76 56 200 of e-mail: joost.hutsebaut@deviersprong.nl.

Artikel:

Hutsebaut, J., Feenstra, D. J., & Kamphuis, J. H. (2015, November 23). Development and Preliminary Psychometric Evaluation of a Brief Self-Report Questionnaire for the Assessment of the DSM–5 Level of Personality Functioning Scale: The LPFS Brief Form (LPFS-BF). Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment. Advance online publication. http://dx.doi.org/10.1037/per0000159