Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Behandeling na seksueel misbruik
Lees voor
Translate

Seksueel misbruik en toch verder als gezin

MST-PSB voorkomt uithuisplaatsing jonge dader seksueel misbruik

Op 2 juni verscheen in de Verdieping van het dagblad Trouw een artikel over de 16-jarige Bart, die zijn zusje had misbruikt. Het is de beschrijving van een van onze casussen in het behandelprogramma MST-PSB (problem sexual behaviour). Het artikel schetst de factoren die bij Bart hebben bijgedragen aan zijn problematische gedrag, het seksueel misbruik. Ook vertelt het artikel hoe met MST-PSB een uithuisplaatsing is voorkomen. Bekijk hier het hele artikel in Trouw, de Verdieping: Verder na incest (Iris Pronk)

MST-PSB: Intensieve hulp aan huis

Als seksueel misbruik aan het licht komt, worden jeugdige daders vaak uit huis geplaatst. Ze komen terecht in een kliniek, al dan niet met een behandelprogramma voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Geen ideale oplossing, vindt klinisch psycholoog Charlotte Boonstra van ggz-instelling de Viersprong in Rotterdam. “Je hebt daar vaak allemaal boefjes bij elkaar. Komt zo’n jongen weer thuis, dan is de school vaak niet geregeld en weten zijn ouders zich nauwelijks raad.” Daarom is zij voorstander van MSTPSB,voluit Multi systeem therapie voor ‘Problem Sexual Behavior’, problematisch seksueel gedrag.

In Nederland biedt alleen de Viersprong deze intensieve vorm van gezinstherapie (sinds 2009), waarbij de therapeut aan huis komt en hulp op maat biedt. Zijn eerste doel is uiteraard het stoppen  van het misbruik door middel van een veiligheidsplan; het slachtoffer (vaak een jonger zusje of stiefzusje, maar soms ook iemand buiten het gezin) moet weer veilig zijn. Soms moet de dader korte tijd elders gaan wonen. Daarna gaan de therapeut, de dader en zijn ouders samen ook andere problemen oplossen: op school, op de sportvereniging, in de vriendenkring.

In Amerika is MST-PSB onderzocht en effectief bevonden en ook de resultaten van de Viersprong zijn goed. Tot nog toe zijn bijna 200 gezinnen behandeld, in Zuid-Holland en Brabant, en slechts enkele daders gingen op seksueel vlak opnieuw de fout in.

MST-PSB bij de Viersprong in Zuid-Holland en Brabant

Lees meer over de MST-PSB behandeling van de Viersprong, die geschikt is voor jongeren van 9 tot 18 jaar met ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De Viersprong biedt MST-PSB vanuit:

  • Viersprong Locatie Rotterdam: Vanuit Rotterdam bedienen wij cliënten in de volgende jeugdzorgregio’s: Zuid-Holland Zuid, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Midden-Holland en omstreken (zoals Delft, Zoetermeer, Gouda, Dordrecht en tussenliggende gemeenten).
  • Viersprong Locatie Den Bosch: Vanuit Den Bosch bedienen wij cliënten in de volgende jeugdzorgregio’s: West-Brabant West, West-Brabant Oost, Midden-Brabant, Noordoost-Brabant, Zuidoost-Brabant, Peel 6.1, Rivierenland.

Ik wil contact

Ik wil een cliënt aanmelden