Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Nieuwe behandeling start in Nederland:

Multisysteem Therapie (MST) voor gezinnen met kinderen van 2 tot 10 jaar

Omdat ieder kind het recht heeft om thuis op te groeien

De Viersprong en MST Nederland/België werken samen met MST Services (Verenigde Staten) aan een nieuwe vorm van Multisysteem Therapie. Samen ontwikkelen zij een behandeling die uithuisplaatsing van jonge kinderen (2-10 jaar) helpt voorkomen. De eerste teams die met deze nieuwe behandeling werken, starten in april 2024 bij de Viersprong in Brabant en Zeeland. Gemeenten uit de jeugdzorgregio’s Noordoost Brabant en een deel van Zuidoost Brabant steunen de ontwikkeling met een subsidie van ca. 300.000 euro.

Onderzoek naar effectiviteit

Multisysteem Therapie meet standaard alle behandelresultaten. Ook de ontwikkeling van deze nieuwe variant zal nauw worden gevolgd door onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling en tevredenheid van de gezinnen. Daarnaast werken de Viersprong en MST-Nederland/België met een subsidie van het Bovenregionaal Expertisenetwerk (BEN) aan een grootschalig wetenschappelijk onderzoek van de implementatie in Nederland en de kosten- en de behandeleffectiviteit van deze interventie. Dit project zal meerdere jaren in beslag nemen.

Beter toekomstperspectief

De nieuwe intensieve gezinsbehandeling helpt gezinnen met jonge kinderen tussen 2 en 10 jaar met gedragsproblemen. Zoals agressief gedrag thuis, wangedrag op school of in de kinderopvang. De situatie is vaak al zo uit de hand gelopen dat uithuisplaatsing dreigt. Bijvoorbeeld in (gesloten) jeugdzorg. Met de nieuwe vorm van Multisysteem Therapie kunnen deze kinderen samen met hun broertjes en zusjes thuis blijven wonen en hebben ze een beter toekomstperspectief.

Voor het hele gezin

Multisysteem Therapie werkt samen met iedereen die belangrijk is voor het kind, voor de opvoeders en voor het slagen van de behandeling. De MST therapeut onderzoekt met hen waar de knelpunten ontstaan en helpt gericht om de problemen op te lossen. Dit kan zijn: op school, werk, met vrienden, hobby’s en thuis met het gezin en familie. Deze aanpak wordt al jaren effectief toegepast bij ernstige gedragsproblemen onder kinderen en jongeren van 10-19 jaar en bij kindermishandeling en –verwaarlozing vanaf 6 jaar. Omdat gezinnen met jonge kinderen andere problemen ervaren, krijgen die nu een eigen, passende aanpak.

[1] Noordoost-Brabant: ’s Hertogenbosch, Bernheze, Boekel, Boxtel, Land van Cuijk, Maashorst, Meijerijstad, Oss, Sint Michielsgestel en Vugt

[2] Zuidoost Brabant: Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Eindhoven, Oirschot, Reusel-De Mierden.