Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Innovatie: Multisysteem Therapie voor gezinnen met kinderen van 2 -10 jaar


Zoveel mogelijk thuis

De Viersprong ondertekende deze maand een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van een innovatie binnen de Multisysteem Therapie. Hiermee willen de Viersprong, MST Nederland/België en MST Services (Verenigde Staten) de kennis en het netwerk van MST inzetten om uithuisplaatsing van jonge kinderen (2-10 jaar) te voorkomen. Gemeenten uit de jeugdzorgregio’s Noordoost Brabant [1] en een deel van Zuidoost Brabant [2] steunen de ontwikkeling met een subsidie van ca. 300.000 euro.

Eerste behandelteams starten in Brabant

De eerste teams ter wereld starten in april 2024 in Brabant. De Viersprong stelt hiervoor komende maanden nieuwe teams samen van therapeuten en supervisoren. De specialisten in dit team worden getraind in de toepassing van het nieuwe programma en combineren kennis en ervaring van Infant Mental Health en Multisysteem Therapie.

Multisysteem Therapie (MST)

Multisysteem Therapie is ontwikkeld in de Verenigde Staten en door de Viersprong met MST Nederland/België naar Nederland gebracht. De intensieve, bewezen effectieve behandeling wordt al jaren toegepast bij ernstige gedragsproblemen onder kinderen en jongeren van 10-19 jaar.

Behandeling voor het hele gezin

Kenmerkend voor MST is dat het hele gezin bij de behandeling wordt betrokken. En ook iedereen die belangrijk is voor het kind en voor de opvoeders. De behandelaar onderzoekt samen met hen waar de knelpunten ontstaan en kan gericht helpen om de problemen op te lossen. Dit kan dus zijn: op school, werk, met vrienden of gewoon thuis met het gezin of familie.

Zo veel mogelijk thuis

De impact van uithuisplaatsing is enorm ingrijpend, hoe goed pleegouders en jeugdhulp hun best ook doen. Kinderen ontwikkelen zich volgens de Viersprong het beste wanneer zij thuis kunnen blijven wonen. Dat is de ambitie achter de innovatie voor gezinnen van jonge kinderen. De Viersprong doet voortdurend aan wetenschappelijk onderzoek, zodat complexe persoonlijkheids- en gedragsproblematiek effectief behandeld kan worden. Vanuit de visie hoe eerder, hoe beter. Want door tijdig ingrijpen kunnen toekomstige ontwikkelingen zoals problematisch middelengebruik en/of excessief gamen/gokken/internetgedrag, in aanraking komen met politie/justitie en schooluitval voorkomen worden.

[1] Noordoost-Brabant: ’s Hertogenbosch, Bernheze, Boekel, Boxtel, Land van Cuijk, Maashorst, Meijerijstad, Oss, Sint Michielsgestel en Vugt

[2] Zuidoost Brabant: Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Eindhoven, Oirschot, Reusel-De Mierden.