Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Multi Systeem Therapie Intellectual Disability (MST-ID) bij LVB

Lees in de folder voor wie de MST ID behandeling is. En wat je kunt verwachten.Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Multi Systeem Therapie Intellectual Disability (MST-ID) is een gespecialiseerde vorm van Multi Systeem Therapie voor ouder(s) en of jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). Net als de behandeling door reguliere MST-teams richt de behandeling van MST-ID teams zich op jongeren tussen de 10 en 18 jaar die te kampen hebben met gedragsproblemen. De gedragsproblemen van deze jongeren zijn voor henzelf maar ook voor hun omgeving inmiddels problematisch geworden.

Wat is deze therapie en hoe kunnen we je ermee helpen?

MST-ID is een specialisatie van Multi Systeem Therapie (MST). De afkorting ID staat voor Intellectual Disability. MST-ID werkt met gezinnen waarbij sprake is van een licht verstandelijke beperking bij de ouder en/of jongere (TIQ 85 of lager). Door bijvoorbeeld vereenvoudigd taalgebruik en het toepassen van beeldtaal, kan de therapie worden afgestemd op de intellectuele vermogens van de doelgroep. MST-ID wordt net als MST uitgevoerd in de natuurlijke leefomgeving van de jongere, dat wil zeggen thuis, op school etc. De intensieve behandeling richt zich op de onderliggende oorzaken van het probleemgedrag.  De MST-ID therapeuten zijn geselecteerd op het werken met deze doelgroep en hebben hiervoor gespecialiseerde trainingen gedaan.  Over MST bij de Viersprong kun je hier meer informatie vinden.

Duur en intensiteit van de behandeling

Een MST-ID behandeling duurt maximaal 5 maanden. Gemiddeld zien de gezinnen en de behandelaar elkaar 3 keer per week tijdens deze periode.

Jongere voor behandeling MST-ID

Resultaten

De behandeling richt zich op vermindering van alle risicofactoren in het netwerk van de jongere in samenwerking met gezin, familie, buurt, school en vrienden. Deze specialisatie is ontwikkeld in Nederland.

Een MST-ID behandeling:

 • voorkomt uithuisplaatsing;
 • verbetert het sociale gedrag van de jongere;
 • vergroot de veiligheid voor het slachtoffer, de jongere en de samenleving.

Waar biedt de Viersprong MST-ID aan?

 • Amsterdam
  Regio’s Amsterdam Amstelland/Zaanstreek Waterland, Gooi & Vechtstreek, Haarlemmermeer, Zuid– en Midden Kennemerland en omstreken, Flevoland en West FrieslandContactpersoon is: Soraya Symor 06-57 78 80 91. 
 • Rotterdam
  Regio Rijnmond: contactpersoon is Brenda Hedemann, 06-11 60 26 77.
  Regio Zuid-Holland Zuid
  : contactpersoon is Miranda van Dijk, 06 – 52 43 77 66.
  (voor Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Hoeksche Waard)
  Regio’s Haaglanden en Midden-Holland: contactpersoon is Maaike van Rijn, 06 – 50 61 58 88.
  (Haaglanden voor Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer | Midden Holland voor Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas).

Ik wil hulp!

Meer informatie