Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

CQ-index
Lees voor
Translate

Behandeling problematisch seksueel gedrag MST-PSB

Voor wie is deze behandeling voor problematisch seksueel gedrag bedoeld?

Een MST-PSB behandeling is er voor jongeren van 10 tot 17,5 jaar oud met ernstig seksueel grensoverschrijdend of risicovol gedrag en eventuele bijkomende gedragsproblemen. Deze gedragsproblemen kunnen in sommige gevallen zelfs zo ernstig zijn, dat de jongere uit huis geplaatst dreigt te worden.

Jongeren die dit plegen kunnen d.m.v. onze therapie goed worden behandeld binnen de context van het gezin. De gesprekken vinden thuis plaats en ouders worden intensief bij de behandeling betrokken.

Ook wanneer de jeugdige geen pleger is maar zichzelf juist kwetsbaar maakt op het gebied van seksualiteit (seksueel risicovol gedrag) bijv. door problematische sexting, scheve relaties, contact met een loverboy en wanneer er sprake is van sextortion (afpersing met naaktfoto’s of videobeelden) kan een MST-PSB behandeling een groot verschil maken. Een jeugdige komt in aanmerking voor deze behandeling wanneer er naast het seksuele risicovolle gedrag ook andere gedragsproblemen zijn. Seksueel risicovol gedrag kan onder dwang tot stand komen en het kan ook mede veroorzaakt zijn door een (seksueel) trauma.

Wat wordt verstaan onder seksuele dwang?

Het kan variëren van iemand die te dicht bij je komt staan tot aanranding of verkrachting. Belangrijk hierbij is dat het gaat om je eigen beleving: als jij het gedrag ongewenst vindt is het grensoverschrijdend gedrag, bijvoorbeeld:

 • Seksueel getinte opmerkingen krijgen, waar je niet van gediend bent
 • Iemand heeft seksuele foto’s of filmpje van je gemaakt en die, zonder je toestemming, op internet gezet
 • Iemand raakt je aan op een ongewenste manier of plek (kan rug of arm zijn, maar ook borst, billen of kruis)
 • Iemand dwingt je om je uit te kleden al dan niet voor een camera
 • Iemand geeft je een drankje of cadeautje en wil daar seksuele aandacht voor terug
 • Je baas op je werk biedt je promotie aan als je seks hebt hem of haar
 • Je partner dreigt met het uitmaken van de relatie als je geen zin hebt in bepaald seksueel gedrag
 • Iemand voert je dronken om seks te kunnen hebben
 • Iemand dwingt je om naar seksuele handelingen te kijken
 • Iemand dwingt je of manipuleert je tot het hebben van seks
 • Iemand gebruikt geweld om seks met je te kunnen hebben

Wat is de MST-PSB therapie en hoe kunnen we er jongeren mee helpen?

MST-PSB is een specialisatie van Multi Systeem Therapie (MST). De afkorting PSB staat voor problem sexual behaviour. PSB wordt net als MST uitgevoerd in de natuurlijke leefomgeving van de jongere, dat wil zeggen thuis, op school etc. De intensieve behandeling richt zich op de onderliggende oorzaken van de ernstige seksuele gedragsproblemen. MST-PSB is afgeleid van Multi Systeem Therapie (MST). Over MST bij de Viersprong kun je hier meer informatie vinden.

Duur van de behandeling

Een MST-PSB behandeling duurt 5 tot 7 maanden.

Resultaten

De behandeling richt zich op vermindering van alle risicofactoren in het netwerk van de jongere in samenwerking met gezin, familie, buurt, school en vrienden. Deze specialisatie is ontwikkeld in de Verenigde Staten en is, net als MST, bewezen effectief.

Een MST-PSB behandeling:

 • voorkomt uithuisplaatsing;
 • verbetert het sociale gedrag van de jongere;
 • vermindert het risico op herhaling van het seksueel grensoverschrijdend gedrag;
 • vergroot de veiligheid voor het slachtoffer, de jongere en de samenleving.

Op welke locaties biedt de Viersprong MST-PSB aan?

De Viersprong biedt MST-PSB vanuit:

 • Viersprong Locatie Amsterdam (Duivendrecht): Vanuit Amsterdam bedienen wij cliënten in de volgende jeugdzorgregio’s: Amsterdam Amstelland/Zaanstreek Waterland, Gooi & Vechtstreek, Haarlemmermeer, Zuid – en Midden Kennemerland en omstreken. Contactpersoon voor deze regio’s is: Marit Lourens, 06-2960 0673
 • Viersprong Locatie Rotterdam: Vanuit Rotterdam bedienen wij cliënten in de volgende jeugdzorgregio’s: Zuid-Holland Zuid, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Midden-Holland en omstreken (zoals Delft, Zoetermeer, Gouda, Dordrecht en tussenliggende gemeenten), West-Brabant West. Contactpersonen voor deze regio’s zijn: Erik van Tongeren, 06-2048 5864 en Monique Nijsen 06- 50122633
 • Viersprong Locatie Den Bosch: Vanuit Den Bosch bedienen wij cliënten in de volgende jeugdzorgregio’s: West-Brabant Oost, Midden-Brabant, Noordoost-Brabant, Zuidoost-Brabant, Peel 6.1, Dommelvallei, Rivierenland, Eindhoven en omgeving. Contactpersoon voor deze regio’s is: Lonneke Broekhoven, 06-2048 5958
 • Ook nemen wij casussen aan in Nijmegen, Arnhem en Ede. Contactpersoon voor deze steden is: Lonneke Broekhoven, 06-2048 5958
 • Viersprong Locatie Bergen op Zoom: Vanuit Bergen op Zoom bedienen wij cliënten in de volgende jeugdzorgregio’s: West-Brabant-West, West-Brabant-Oost (regio Breda), Hart van Brabant (Tilburg) en Zeeland. Contactpersoon voor deze regio’s is Suzanne Pruijssers, 06 – 2765 0682.

Cliënt tevredenheid

Ouder(s)/verzorger(s) gaven ons in 2018 gemiddeld een 7,8 voor deze behandeling.

Ik wil hulp!

Terug naar Systeembehandelingen