Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

ThuisBest

Probleemjongere helpen en behandelenOver ThuisBest

Kinderen horen thuis op te groeien, maar soms is een uithuisplaatsing niet te voorkomen. Uitgangspunt is om deze periode zo kort mogelijk te houden. Dit zorgtraject is een effectief en uniek zorgtraject dat gericht is op een snelle terugkeer naar huis. Met behulp van ThuisBest komt het gezin weer in haar kracht te staan.

Voor wie is ThuisBest?

Deze oplossing is er voor jongeren met ernstige gedragsproblemen, die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Doordat er een machtiging Gesloten Jeugdzorg is, of omdat het gezin en hulpverleners samen een vrijwillige uithuisplaatsing overwegen.

Wat is ThuisBest?

Het zorgtraject combineert ambulante multisysteembehandeling in de thuissituatie met kortdurende uithuisplaatsing in open of gesloten jeugdzorg. Na een tijdelijke uithuisplaatsing van 6 tot 8 weken gaat de jongere naar huis met inzet van Multi Systeem Therapie (MST).
Over MST bij de Viersprong kun je hier meer informatie vinden.

Waarom niet alleen MST voor deze jongeren/gezinnen?

Er zijn verschillende redenen om ThuisBest en niet alleen MST in te zetten:

  • Er is een crisis thuis en de ouders zijn uitgeput: Vaak zijn er al meerdere vormen van hulp geweest waaraan ouders hebben meegewerkt. Bij ThuisBest start de MST behandeling tijdens een time-out periode bij SJSJ-Almata. In die periode kunnen de ouders op adem komen. Zij gaan dan al wel aan de slag met gestelde doelen, dit ter voorbereiding op de terugkeer van hun kind naar huis.
  • Er zijn nieuwe grenzen en er is structuur nodig: Tijdelijke uithuisplaatsing is nodig om de jongere duidelijk te maken dat er nu een grens wordt gesteld aan zijn/haar gedrag. Het geeft de jongere en het gezin de kans tot rust te komen en weer een dagelijkse structuur te krijgen.
  • Er kan een risico zijn op onttrekking aan zorg: ThuisBest voorkomt dat de jongere zich aan zorg onttrekt of dat anderen hem/haar hiervan weghouden (zoals bij loverboyproblematiek).

ThuisBest zorgtraject: 1 + 1 = 3

Het verblijf in open of gesloten jeugdzorg en MST versterken elkaar doordat ze gelijktijdig starten. De termijn van zorg is korter en het effect wordt groter, ook de kosten zijn 40 à 50 procent lager (dan wanneer bijvoorbeeld gesloten jeugdzorg en MST na elkaar plaatsvinden). Dus 1+1=3.

Meer informatie en aanmelden

Terug naar Systeembehandelingen