Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

MBT-A cliënt op stoel
Lees voor
Translate

Ervaring van een 14-jarige met het programma MBT-A

Hoe het met mij ging voor de behandeling

Een paar jaar geleden (ik was een jaar of 13) voelde ik me waardeloos over mezelf en voelde ik me alleen. Niemand begreep me, ik voelde me boos op andere mensen en begon een muur om me heen te bouwen. Ik vond het moeilijk om bij mijn gevoelens stil te staan dus dan ging ik liever blowen. Op school vond ik het moeilijk om mezelf te concentreren en kreeg ik paniekaanvallen als ik proefwerken moest maken, dus docenten maakten zich ook zorgen. 

En omdat mijn ouders elke keer maar weer bleven vragen hoe het met mij ging, trok ik me steeds meer terug op mijn kamer. Ook vriendinnen duwde ik van me weg. In de avonden als ik alleen op mijn kamer was, sneed ik mezelf omdat ik me zo klote voelde over mezelf en dit niet meer wilde voelen. Uiteindelijk heb ik zelfs een aantal strips paracetamol ingenomen omdat ik me hopeloos voelde en voelde dat ik het leven niet meer aankon. Toen kon het zo echt niet meer verder en ben ik samen met mijn ouders naar de huisarts gegaan en me aangemeld bij de Viersprong in Den Bosch.
 

Wat ik geleerd heb tijdens de behandeling

Tijdens mijn behandeling op de Viersprong hebben ze me met een team van verschillende therapeuten geholpen om te leren omgaan met mijn heftige gevoelens. Ik heb inzicht gekregen welke situaties me zo ellendig laten voelen. Ik begrijp mijzelf nu beter wanneer ik me zo verdrietig en boos voel. Ik heb door het werken aan een crisissignaleringsplan geleerd om hierbij stil te staan zonder dat het me zo overspoelt. Hierdoor hoef ik veel minder te blowen en mezelf niet meer te snijden. Ik voelde me vaak zo verdrietig omdat ik contact miste met mijn ouders en andere mensen. Ik heb in de groepstherapie en systeemtherapie nu ook geleerd wat ik er zelf aan kan doen.

De MBT-A behandeling was voor mij ook veel doorzetten

Ik gaf andere mensen namelijk niet de kans gaf om mij te leren kennen of te steunen omdat ik me afzonderde. In de verschillende therapieonderdelen heb ik geoefend om met andere mensen te delen hoe het met mij gaat. Ik moet eerlijk zeggen: ik vond dat moeilijk om te doen. Ik vond dit zo moeilijk dat ik soms liever wegbleef van afspraken en thuis ging blowen.

Toen merkte ik: ik ben aan het veranderen

Mijn therapeuten hebben mij geholpen om dit patroon om te gooien. Na een tijdje begon ik me meer begrepen te voelen door anderen en voelde ik me minder alleen. Zelfs het contact met mijn ouders is verbeterd: zij laten me meer mijn eigen gang gaan, zolang ik het eerlijk blijf zeggen als het echt niet goed gaat met mij. Ik denk ook minder negatief over mezelf. Eigenlijk ben ik best oké! Ik ben nu 17. Volgend jaar ga ik mijn eindexamenjaar in en ik denk dat dat wel goed gaat komen. 

 

Ook belangstelling voor de MBT-A behandeling?

Lees dan hier verder over wat deze behandeling inhoudt.

Op onze locaties in Bergen op Zoom, Den Bosch, Amsterdam en Rotterdam zijn de wachtlijsten momenteel kort.