Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

CQ-index

Coronavirus in Nederland, informatie voor cliënten

4 augustus 2020 

Inmiddels zijn de Coronamaatregelen aangepast en hebben we allemaal wat meer bewegingsvrijheid gekregen. Dat is fijn en goed nieuws!

Ook binnen de Viersprong kunnen we daardoor weer stappen zetten. Zowel voor medewerkers als cliënten is er meer ruimte. Dat resulteert in het volgende.

Grote uitbreiding van onze face to face behandelingen
We breiden onze face-to-face behandelingen meer en meer uit. Zoals iedereen weet, zullen we echter ook in de komende maanden aandacht moeten blijven houden voor de veiligheid van onze cliënten en medewerkers: 1,5 meter afstand tussen volwassenen is een belangrijke regel.

We hebben de huidige richtlijnen (juli 2020) van nu als volgt vertaald: 

 • Volwassenen houden 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Volwassenen en een jongere (12 tot 18 jaar) houden 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Kinderen en jongeren onderling en mensen uit 1 huishouden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

De Viersprong streeft ernaar zo snel en veilig mogelijk terug te keren naar de werkwijze van voor de Coronacrisis. Dat betekent dat er face-to-face intakes plaatsvinden en dat individuele,  groeps- en gezinsbehandelingen zowel thuis als op onze locaties ook face to face plaats vinden. Hiervoor geldt wel dat we als Viersprong niet op alle locaties voldoende ruimtes tot onze beschikking hebben om dit voor alle groepen weer volledig op te pakken en ook voor onze klinische behandeling gelden aanvullende maatregelen. Intakes en SCIDS worden daarom ook nog op enkele locaties via videobellen afgenomen. 

Digitale en blended behandelingen
Wat heel bijzonder is, is dat we tijdens de Coronacrisis veel van onze cliënten geleerd hebben! We leerden bijvoorbeeld dat sommige cliënten in deze periode de behandeling geheel of gedeeltelijk via videobellen wilden voort zetten. Ook onze behandelaren hebben steeds meer positieve ervaringen. Andere cliënten hebben juist een sterke voorkeur voor direct contact op de locatie. De Viersprong heeft besloten van deze ervaringen gebruik te maken door het videobellen toe te voegen aan onze behandelingen. Cliënten kunnen samen met hun behandelaren bespreken wat zij graag willen en in welke onderdelen van de behandeling dit toepasbaar is.

Behandelingen in de thuissituatie
Onze gezinsgerichte behandelingen, zoals MST,  worden zoveel mogelijk mogelijk face to face uitgevoerd. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met alle veiligheids- en hygiëne  richtlijnen. Therapeuten maken in overleg met de gezinnen passende afspraken over het aanbod en komen met alternatieven wanneer behandeling in de thuissituatie niet of niet helemaal mogelijk is.

Behandeling in de kliniek
Nadat vanaf 24 mei de KST-A behandeling voor de jongeren weer volledig face-to-face gedaan wordt vanuit Halsteren, worden vanaf maandag 27 juli ook de KKP-TA cliënten weer volledig face-to-face klinisch behandeld. Dat betekent dat voor hen de oude, vertrouwde, klinische structuur weer gehandhaafd wordt. Dit met inachtneming van de 1,5 meter richtlijnen. 

Op dit moment kunnen alleen de klinische cliënten die de KST-V behandeling volgen dit nog niet volledig in de klinische setting doen. Zij worden behandeld via een blended aanbod, waarin er face-to-face contact is en contact via videobellen. Er wordt door onze medewerkers van de kliniek en de facilitaire dienst hard gewerkt om de behandeling voor hen vanaf medio augustus ook geheel face-to-face mogelijk te maken.

Hygiëne maatregelen
Met de volgende maatregelen willen we verspreiden van het Coronavirus voorkomen. Deze gelden zowel voor medewerkers als voor cliënten. Wij vragen uw medewerking zowel op onze locaties als bij de behandelingen aan huis.

 • Was uw handen regelmatig en goed, zowel voor start als na afronding van het gesprek.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes die u meteen na gebruik weggooit.
 • We willen u uiteraard blijven begroeten, maar we schudden geen handen.
 • Neem wanneer u klachten heeft, contact op met uw behandelaar om de mogelijkheden van voortzetting van de behandeling te bespreken.
 • Er vinden geen face-to-face afspraken plaats wanneer u hoest, niest, kortademig bent of koorts heeft. Ook niet als u een huisgenoot heeft met één van deze klachten én koorts (boven 38 graden), tenzij u negatief (geen Corona) getest bent.
 • Bij klachten kan een digitaal contact natuurlijk wel plaatsvinden.
 • Volg de reisadviezen van de Rijksoverheid (nederlandwereldwijd.nl). Houd rekening met de beperkende maatregelen en handel conform de richtlijnen wanneer u gezondheidsklachten ontwikkelt. Wanneer u een oranje gebied/land heeft bezocht, is het pas mogelijk na de thuisquarantaine van twee weken face-to-face afspraken te hebben op de Viersprong. Informeer uw behandelaar hierover, zodat u nadere afspraken kunt maken. 

Vragen?
Wanneer u nog vragen hebt naar aanleiding van dit bericht neemt u hierover dan in eerste instantie contact op met uw intaker/behandelaar. Mocht u er dan nog niet uitkomen, stuurt u uw vraag dan naar het volgende mailadres: klantburo@deviersprong.nl.