Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Meeste gezondheidswinst persoonlijkheidsstoornissen bij vroeg ingrijpen

Namens heel de Viersprong feliciteren we @JoostHutsebaut met zijn benoeming als bijzonder hoogleraar aan de Tilburg University. We zijn enorm trots op zijn aanvaarding van de leerstoel ‘Preventie en vroege interventie van persoonlijkheidspathologie’. 

Terugblik op de oratie

Joost Hutsebaut breekt een lans voor een betere detectie en ontwikkeling van betere behandelingen, zodat meer jongeren sneller op de juiste plek in de hulpverlening terechtkomen en een gepaster – effectiever – behandelaanbod krijgen. Hoe eerder, hoe beter:

“Persoonlijkheidsstoornissen manifesteren zich doorgaans vanaf de puberteit. Ze hebben een immense impact op de kansen waarmee een jongvolwassene zijn of haar leven zelf kan beginnen vormgeven. Ze bepalen je kansen om een opleiding af te maken, een fijn sociaal netwerk te vormen, een stabiele relatie te ontwikkelen en een gezond leven te leiden. Bijna de helft van de mensen met een borderline-persoonlijkheidsstoornis heeft nooit een betaalde baan. Ze zullen als volwassene ongeveer de helft van de tijd in behandeling zijn en ze leven twintig jaar korter dan andere mensen. Greenpeace had gelijk in de jaren tachtig: no time to waste.  De meeste gezondheidswinst boeken we wanneer we vroeg in de ontwikkeling van een persoonlijkheidsstoornis gepast ingrijpen. En toch is dat niet wat we vandaag doen. Behandelaars schromen zich vaak om persoonlijkheidspathologie vroeg vast te stellen. Ze vinden het vaak not-done, onethisch. In deze rede wil ik beargumenteren waarom het net ethisch is om persoonlijkheidspathologie vroeg te detecteren en om vroeg in het beloop ervan te interveniëren. En tegelijk wil ik aangeven waar ik denk dat het veld zich verder moet ontwikkelen”.

Lees de hele oratie (PDF, 856 Kb)