Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Lees voor
Translate

Grootschalig onderzoek naar MST-ID

In april 2023 start de Research afdeling van de Viersprong een grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van de multisysteemtherapie specialisatie MST ID. Het onderzoek combineert gegevens uit vragenlijsten met interviews en persoonlijke ervaringen van gezinnen waarin een ouder en/of kind een licht verstandelijke beperking heeft.

Vervolg met bredere doelgroep en aanbod

Het onderzoek is een vervolg op onderzoek uit 2014-2020. Toen heette de specialisatie nog MST-LVB en was het aanbod uitsluitend gericht op jongeren met een licht verstandelijke beperking. Sindsdien is het aantal behandelteams en het behandelaanbod flink gegroeid. Ook gezinnen waarbij één of meerdere ouder(s) een licht verstandelijke beperking hebben behoren nu tot de doelgroep. Vanuit haar rol als TOP-GGz instelling wil de Viersprong nu onderzoeken wat de veranderingen in doelgroep en aanbod betekenen voor de effectiviteit van de behandeling.

Samenwerken in onderzoek en praktijk

Succesvol onderzoek komt natuurlijk niet tot stand zonder samenwerking. Die samenwerking startte al bij de subsidieaanvraag voor het vervolgonderzoek, waaraan Koraal, Prisma, MST-Nederland en België, MST Services en enkele betrokken universiteiten hebben bijgedragen. Stichting tot Steun VCVGZ heeft de subsidie toegekend en maakt het onderzoek mede mogelijk. De komende periode zoekt de Viersprong contact met behandelteams om kennis en ideeën uit te wisselen. Daarop volgt in het eerste kwartaal de precieze onderzoeksopzet, medisch-ethische toetsingsaanvraag en het draaiboek voor de uitvoering van het onderzoek. In april 2023 gaat het onderzoek van start, met Nadia van Wijngaarden als junior onderzoeker en onder begeleiding van senior onderzoeker dr. Annemarieke Blankestein en dr. Dineke Feenstra, manager RD&E.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het onderzoek of kennis maken met onderzoeker Nadia van Wijngaarden. Stuur dan gerust een e-mail naar research@deviersprong.nl. We delen ons enthousiasme graag!