Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Lees voor
Translate

Herken je dit? Ervaringsverhalen van jongeren

 

 Mariska, 13 jaar  Marco, 14 jaar  Maaike, 14 jaar

Mariska is dertien en blijft soms thuis van school. Ze piekert over haar vader die als hij veel drinkt erg boos kan zijn thuis. Als hij thuis komt gaat ze met haar broer Roel van zes naar oma. Oma zegt altijd dat alles goed komt. Haar vader bedoelt het niet zo, denkt Mariska. Ze probeert ’s avonds thuis extra haar best te doen, omdat hij dan soms minder mept. Haar moeder is al lang erg somber en blijft soms in haar bed. Mariska helpt haar moeder dan om wat te eten en doet boodschappen. Haar broer Roel is erg druk bij oma en op school en heeft vaak ruzie met leeftijdgenootjes. Hij dreigt met woorden naar volwassenen wanneer zij hem willen corrigeren en heeft de juf geschopt. Zijn school heeft gezegd dat ze niet meer met hem verder kunnen. Hij weet niet wat er nu gaat gebeuren. De juf van Roel heeft tegen Mariska gezegd dat zij een zorgmelding hebben gedaan. Mariska is bang dat dit de problemen alleen maar erger maakt. Toen er mensen thuis kwamen helpen voor Roel en er gezegd werd dat ze misschien uit huis moesten, is het allemaal erger geworden. Soms denkt ze dat ze dood wil.

Mogelijke behandeling: MST-CAN

Marco is veertien. Hij is net opgepakt voor diefstal. Niet toevallig, want hij is al een tijdje ‘op het verkeerde pad’. Het begon na de scheiding van zijn ouders. Zijn vader zag hij niet vaak meer, het leek alsof hij zich niet meer interesseerde in Marco nadat hij zijn nieuwe vriendin leerde kennen. Zijn moeder werd depressief na de scheiding en liet hem maar wat begaan. Marco leerde foute vrienden kennen, met wie hij – vaak tijdens de schooluren – omging. Beetje rondhangen, wat vandalisme, stelen. Tenminste een plek waar hij zich nog wat oké voelde. Zijn moeder weet vaak niet waar hij is. Zijn ouders maken vaak ruzie over de opvoeding van Marco. Dat was al zo voor de scheiding, maar nu staan ze helemaal niet meer op één lijn.

Mogelijke behandeling: MST of  FFT

Maaike is veertien. Sinds iets meer dan een half jaar is ze zichzelf helemaal kwijt. Haar ouders herkennen niet meer het meisje uit de basisschool. Niet dat alles toen gemakkelijk liep voor haar, maar de laatste maanden loopt het echt helemaal uit de hand. Bij de minste aanleiding kan ze ontploffen. Haar stemming wisselt tien keer op een dag. Ze heeft snel het idee dat anderen haar afwijzen. Vriendschappen verlopen met ups en downs. Thuis zijn er geregeld conflicten. Ze voelt zich schuldig aan alles. Op andere momenten is ze boos op alles en iedereen om haar heen. Maaike is een half jaar geleden begonnen met krassen. Eerst hield ze het nog verborgen, maar uiteindelijk zijn haar ouders erachter gekomen. Misschien is dat maar goed ook, want op school kan ze haar problemen hoe langer hoe moeilijker verbergen. Haar schoolresultaten beginnen steeds meer te lijden onder haar problemen.

Mogelijke behandeling:
Jezelf de baas met MBT early

 Tim, 16 jaar  Bart, 16 jaar  Lisa, 17 jaar 

Tim is zestien. Hij gaat al twee jaar niet naar school. Het begon met een stom voorval, waarbij de leraar hem in de klas voor aap had gezet. De hele klas had gelachen en Tim voelde zich erg stom. Nadien is hij niet meer gegaan. Hij vult zijn dagen met gamen en chatten. Zijn ouders zijn radeloos, hebben al van alles geprobeerd, maar Tim vindt vooral dat ze aan zijn hoofd zeuren. Eigenlijk voelt Tim zich al langer niet goed in zijn vel. Hij is als kind op school gepest, wat hem onzeker heeft gemaakt. Die onzekerheid is alleen maar verergerd nadat hij naar de middelbare school is gegaan. Hij is altijd een piekeraar geweest, bedacht op voorhand allerlei mogelijke scenario’s van wat er zou kunnen gebeuren en hoe hij daarop zou kunnen reageren. Daarin lijkt hij ook wel wat op zijn moeder, die ook steeds alles graag onder controle houdt. Tim wil wel veranderen, maar weet niet goed hoe. Hij heeft ook niet het idee dat anderen echt snappen hoe groot de drempel naar school is. Hij schaamt zich en zou het liefst niemand meer onder ogen hoeven te komen.

Mogelijke behandeling:
Schematherapie voor adolescenten

Bart is zestien. Hij voelt zich al een tijdje down. Hij irriteert zich voortdurend aan zijn ouders. Vaak voelt hij zich van binnen woedend. Met die gevoelens weet hij zich geen raad. Blowen helpt om het in zijn hoofd wat rustig te houden. Echte vrienden heeft hij niet. Hij vertrouwt maar weinig mensen, durft ook niet echt open te zijn. Bart is bang wat anderen dan van hem zullen denken. Hij voelt alsof hij heeft gefaald. Hij voelt zich waardeloos en onbegrepen door anderen.

Mogelijke behandeling:
Jezelf de baas met MBT early

 Lisa is zeventien. Ze voelt zich al jaren slecht in haar vel. De laatste twee jaar is alles verergerd. Haar stemming lijkt wel een achtbaan: van vrolijk naar depressief naar kwaad naar leeg en weer terug. Vaak zonder dat ze zelf een aanleiding ziet. Veel vrienden heeft ze niet en de vriendschappen die ze heeft, zijn vaak erg wisselend en lopen vaak stuk. Eigenlijk is er niemand die haar echt kent. Lisa voelt zich dan ook eenzaam. Met haar ouders zijn er vaak heftige conflicten. Ze heeft het gevoel dat ze niets goed doet in hun ogen, zeker niet nadat ze op school gestopt is. Vaak twijfelt ze of ze niet gewoon een rotkind is. Alleen maar een last voor anderen. Op zulke momenten heeft ze gedachten aan de dood. Soms snijdt ze dan in haar armen of gaat ze drinken of blowen. Ze heeft er geen idee van hoe ze verder moet met haar leven. Behandelingen hebben nog weinig of niets uitgehaald. Ze heeft weinig vertrouwen in therapeuten want die hebben net zoals anderen haar al zo vaak in de steek gelaten.

Mogelijke behandeling:
MBT voor adolescenten