Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Lees voor
Translate

Jongeren met borderline kenmerken: welke mentaliserende behandeling past het beste bij welk stadium?

De Viersprong maakt al enkele jaren gebruik van een model van klinische stadiëring om jongeren met borderline (BPD) problematiek een gepaste behandeling te geven. Immers: niet bij iedereen heeft de borderline problematiek zich al even ver ontwikkeld.

In een nieuw artikel wordt deze visie beschreven. Joost Hutsebaut, als behandelaar en principal investigator werkzaam bij de Viersprong, werkte samen met Carla Sharp (Houston) en Martin Debanné (Genève, Londen) aan dit artikel. In het document worden 5 stadia genoemd waarin sprake kan zijn van BPD, zoals aangegeven in onderstaande tabel.

Voor ieder stadium geldt een andere, best passende behandeling.
Vroeginterventies die de Viersprong aanbiedt, zoals Kids@risk (stadium 0-1), MBT-early (stadium 1-2), MBT-A (stadium 2-3) worden daarbij ook genoemd.

​​​​​​​Bovendien wordt in het artikel beargumenteerd waarom een focus op mentaliseren niet alleen kan helpen om symptomen van borderline te behandelen, maar ook om jongeren weerbaarder te maken om ontwikkelingstaken goed aan te pakken.

Verder lezen?
Het artikel staat hier online.