Lees voor
Translate

Wat kost mijn behandeling?

Intake: kijken wat u nodig heeft

Wanneer u zich aanmeldt bij de Viersprong is het niet meteen duidelijk hoe uw behandeling er uit gaat zien of hoelang de behandeling gaat duren. Daarom gaan we eerst met elkaar in gesprek. Bij deze intake kijken we, wat u nodig heeft. Of u hiervoor betaalt en hoeveel, hangt af van uw leeftijd, zorgverzekering en eigen risico.

  • Voor kinderen jonger dan 18 jaar betaalt de gemeente alle kosten.
  • Voor iedereen van 18 jaar of ouder sturen we een rekening naar de zorgverzekeraar.
  • Bent u niet verzekerd? Of heeft u een buitenlandse zorgverzekeraar? Dan ontvangt u de rekening zelf.
    Let op: Wij hebben vooraf schriftelijk toestemming nodig voor uw behandeling als u een buitenlandse zorgverzekeraar heeft.

Ouder dan 18 jaar? Rekening naar de zorgverzekeraar

We sturen tijdens uw behandeling regelmatig een rekening naar uw zorgverzekeraar. Bent u niet verzekerd of heeft u een buitenlandse zorgverzekeraar? Dan ontvangt u de rekening zelf. Op de rekening staat:

  • op welke datum u een afspraak had
  • met wie u de afspraak had
  • hoe lang de afspraak duurde

Ook groepsbijeenkomsten, dagbehandelingen en overnachtingen komen op deze manier op de zorgnota te staan. Dat is zo afgesproken in het Zorgprestatiemodel.
Uw zorgverzekeraar bekijkt of en hoeveel u zelf moet betalen. Dit kan betekenen dat u na een eerste gesprek bij de Viersprong al een rekening van uw eigen risico krijgt.

Behandeling en zorgprestaties

Uw behandeling kan na de intake uit verschillende onderdelen bestaan. Die noemen we zorgprestaties. Deze zorgprestaties kunt u terugvinden op het overzicht van uw zorgverzekeraar:

  • consulten* > gesprekken met een zorgverlener.
  • groepsconsulten* > behandelingen met 2 of meer cliënten tegelijk.
  • verblijfsdagen > een aantal dagen en nachten in een kliniek.
  • overige prestaties > acute zorg binnen budget (eerste 3 dagen van een crisisperiode)
  • toeslagen > soms is er iets extra’s nodig, zoals een tolk of reistijd omdat de zorgverlener bij je thuis was.
    Heeft u vragen over uw declaratieoverzicht? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

U betaalt alleen de kosten van uw eigen risico

Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt een groot deel van de kosten van uw intake, onderzoek en behandeling bij de Viersprong. U betaalt alleen de kosten van uw eigen risico. Hoeveel dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Denk aan:

  1. hoogte van uw eigen risico
    Iedereen moet een deel van de zorg uit het basispakket zelf betalen. Dat noemt de overheid ‘eigen risico’. De overheid bepaalt jaarlijks hoe hoog het verplicht eigen risico is. U kunt zelf kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico. Heeft u voor een hoger bedrag gekozen? Dan betaalt u een groter deel van de zorgkosten zelf.
    TIP: U kunt de hoogte van het eigen risico elk jaar aanpassen (per 1 januari).
  2. andere zorgkosten
    Betaalt u in hetzelfde kalenderjaar ook eigen risico voor andere zorgkosten uit de basisverzekering? Bijvoorbeeld voor medicijnen of een behandeling in het ziekenhuis? Dan kan het zijn dat u het maximum van uw eigen risico voor dat jaar haalt. U hoeft dat jaar dan niet méér mee te betalen aan de zorgkosten.
  3. forensische zorg
    Is uw behandeling onderdeel van een straf of maatregel van politie en justistie? Dan betaalt het ministerie van Justitie en Veiligheid deze ‘forensische’ zorg. Dit heeft geen invloed op uw eigen risico. U krijgt dus géén rekening van de zorgverzekening.

Meer informatie

Over (reis-)kosten, eigen risico en declaratieoverzichten

Neem contact op met uw zorgverzekeraar. Deze kan u alles vertellen over de zorgkosten die u moet betalen.

Over afspraken met de Viersprong en het zorgprestatiemodel

Bel of mail gerust ons gerust. Op onze contactpagina ziet u wie u kunt bereiken met algemene vragen en vragen over de behandeling in één van onze vestigingen.