Cliënten geven ons een
7,6
CQ-index

De theatrale persoonlijkheidsstoornis

Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je een  theatrale persoonlijkheidsstoornis hebt. Gelukkig is hier ook iets aan te doen. De oplossingen van de Viersprong bij deze problemen vind je in de kolom hiernaast ->

Heb ik een theatrale persoonlijkheidsstoornis?

Als je een theatrale persoonlijkheidsstoornis hebt,voel je je over het algemeen het prettigst wanneer je in het middelpunt van de belangstelling staat. Je komt over als spontaan, sociaal, charmant en aanwezig. Je hebt de neiging om je gevoelens flink aan te dikken en deze op een dramatische manier te brengen, terwijl je aan de andere kant ook wat oppervlakkig blijft.

In DSM-V wordt de theatrale persoonlijkheidsstoornis aangeduid als de histrionische persoonlijkheidsstoornis.

Lisa had als kind zo graag waardering gehad. In plaats daarvan heeft zij zich bijzonder gemaakt.
Lees hier haar verhaal.

Met een theatrale persoonlijkheid zul je ook meer dan anderen flirten of seksueel getint gedrag laten zien. Vaak heb je de neiging om vriendschapsrelaties intiemer te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Terwijl je moeite hebt met echte intimiteit in een relatie. Je bent snel enthousiast over nieuwe dingen (banen, relaties), maar vindt het moeilijker om het oude vast te houden.

Zo nadrukkelijk als jouw vreugde kan zijn, zo zwaar en meeslepend kan je somberheid of teleurstelling zijn. Dit gebeurt vaak wanneer je niet in het middelpunt van de belangstelling staat en dus niet de bevestiging krijgt die je nodig hebt. Vaker dan anderen heb je daardoor last van stressgerelateerde lichamelijke klachten, klachten die medisch niet helemaal te verklaren zijn en angstklachten.

Als je meer wilt weten over de volgende onderwerpen:

  • Kenmerken theatrale persoonlijkheidsstoornis
  • Hoe ontstaat deze persoonlijkheidsstoornis?
  • Hoe wordt deze persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong vastgesteld?
  • Officiële criteria theatrale persoonlijkheidsstoornis (DSM-IV-TR)
  • Behandeling van de theatrale persoonlijkheidsstoornis
  • Behandeling van deze persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong  

Lees dan hier meer over de theatrale persoonlijkheidsstoornis op deze website. Of download de PDF.

Ik wil hulp!