Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Research, development & education (RD&E)

Doel / missie de Viersprong

Een perspectief op een beter leven voor mensen met ernstige problemen in hun persoonlijkheid, gedrag en gezin of bij wie problemen dreigen te ontstaan. Als hoogspecialistische ggz-instelling bieden we cliënten en hun naasten oplossingen die echt werken en hen sterker maken.

De Viersprong gaat verder dan anderen om bij de cliënt een duurzaam behandelresultaat te bereiken. Door energie te steken in wetenschappelijk onderzoek ontwikkelen en verbeteren we onze behandelingen voortdurend. We delen die kennis met anderen, zodat meer mensen in Nederland een betere behandeling krijgen. We leren cliënten en hun naasten de problemen te voorkomen, op te lossen of hanteerbaar te maken, zodat zij een perspectief op een beter leven krijgen.

Research, Development & Education (RD&E)

De Viersprong stelt zich als doel om behandelvormen structureel te onderzoeken en om kennis te verspreiden. Binnen de Viersprong vallen deze taken onder de afdeling Research, Development & Education (RD&E).

De afdeling RD&E is ingericht in de productlijnen Diagnostiek, Mentalization Based Treatment (MBT), Psychodynamische Psychotherapie, Schematherapie en Systeeminterventies.

Binnen een productlijn zijn er verschillende resultaatgebieden, waaronder productontwikkeling, kwaliteitsbevordering, consultatie/advies (extern), kennisoverdracht en wetenschappelijk onderzoek. Dit laatste resultaatgebied (wetenschappelijk onderzoek) valt voor alle productlijnen in de onderzoekslijn. Deze valt onder de verantwoordelijkheid van de Principal Investigator (PI), die nauw samenwerkt met de hoogleraar die aan de onderzoekslijn verbonden is. De resultaatgebieden als productontwikkeling, kwaliteitsbevordering en kennisoverdracht vallen onder de specialismeleider.

TOPGGz-keurmerk

De Viersprong heeft voor al haar behandelingen het TOPGGz-keurmerk ontvangen. Dit keurmerk bevestigt waar wij als de Viersprong voor staan. De TopGGz erkenning van de Viersprong is mede te danken aan het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt vanuit de afdeling Research, Development & Education (RD&E). 

  • De afdeling RD&E is innovatief en ontwikkelt nieuwe producten op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Wanneer we een benodigd behandelprogramma nog niet aanbieden, onderzoeken we de mogelijkheden om een behandeling te ontwikkelen die bijdraagt aan de problematiek van cliënten.
  • De afdeling RD&E onderzoekt onze behandelprogramma’s zodat De Viersprong, op basis van resultaten, zo snel mogelijk bij kan sturen om de ontwikkeling van de cliënt tijdens de behandeling te bevorderen.

RD&E evalueert dus de (kosten-) effectiviteit van alle behandelingen en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor nieuwe doelgroepen. Daarnaast zorgt de afdeling voor kennisoverdracht en denkt mee over het behoud van kwaliteit van de zorgprogramma’s. De onderzoeksafdeling is ook bekend als Viersprong Institute for Studies on Personality Disorders (VISPD).
Lees hier meer over het TOPGGz-keurmerk.