Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Het verhaal van Stefan

Stefan is depressief wanneer hij zich bij de Viersprong aanmeldt en vrijwel direct in tranen op de eerste afspraak. Stefan heeft hulp nodig, zelf kan hij niet meer uit zijn wanhopige situatie komen. Al snel krijgen we ook een andere kant van hem te zien, een sympathieke man die snel zijn antwoord klaar heeft. Stefan herkent deze twee kanten en omschrijft zichzelf als iemand met grote tegenpolen. Lang was hij de hartelijke, charmante man met de vlotte babbel die het allemaal voor elkaar leek te hebben. Vooral op zijn werk en rondom de tennis- en golfbaan ging het ‘mooi weer spelen’ hem makkelijk af. In zijn privéleven zit hij echter aan de grond. De afgelopen jaren is zijn leven als een kaartenhuis in elkaar gestort.

Stefan werkte in de IT-wereld maar is na een arbeidsconflict, ontslagen. Ook heeft hij in het verleden een aantal onverstandige financiële beslissingen genomen, die hem nu duur komen te staan. Zijn huwelijk is drie jaar geleden gestrand. Hij was ontevreden, ongeduldig en kon niets meer verdragen van zijn kinderen. Met zijn vrouw Daisy kon hij niet praten. Hij kon soms ineens uit zijn vel springen en met dingen gaan gooien, al werd hij nooit hardhandig naar zijn vrouw en kinderen toe. Na zijn scheiding trok Stefan al snel in bij een jonge dame die hij op de tennisbaan had ‘gescoord’, zoals hij het zelf noemt. Maar die relatie was geen lang leven beschoren. Zij verwachtte te veel en hij kreeg te weinig. Nu woont Stefan alleen. Dit ging hem van meet af aan slecht af en Stefan greep regelmatig naar de fles. Intussen heeft hij een fors alcoholprobleem ontwikkeld.

Hoewel Stefan zich vrijwillig aanmeldt voor intensieve therapie, is het moeilijk zijn probleem echt boven water te krijgen. Het grote punt is dat hij voortdurend wegloopt voor zijn gevoelens en dat hij ze ook niet goed kent. Diep van binnen lijkt hij nog steeds het bange jongetje van vroeger. Hij komt spontaan en ontspannen over en lijkt iemand die niet met zich laat sollen, maar dat is gewoon een manier om zichzelf te beschermen. Door zichzelf te overbluffen of soms letterlijk te overschreeuwen, houdt hij iedereen op gepaste afstand. Om beter in te schatten of Stefan er echt aan toe is om zijn rol als ‘mooi weer speler’ op te geven, bieden we Stefan eerst een voortraject aan. Het doel is daarbij niet om aan zijn probleem te werken, maar te onderzoeken welke vorm van behandeling voor hem het meest passend is. Vooraf willen we weten of hij echt gemotiveerd is om te veranderen en of hij dus kan stoppen met zijn alcoholmisbruik. Dit is van belang omdat Stefan met het gebruik van alcohol een aantal belangrijke gevoelens letterlijk weg drinkt. Door het gebruik van alcohol voelt hij deze niet meer.

Het lukt Stefan uiteindelijk om de drank te laten staan en in het voortraject komt Stefan voorzichtig in contact met zijn pijn en verdriet. Hij ontdekt dat hij zichzelf beter zou willen kennen en zegt het vluchten en het mooi weer spelen beu te zijn. Hij wil mensen leren vertrouwen en zich in hen kunnen verdiepen om ze zo dichterbij te laten komen. Ook beseft Stefan dat hij als narcist beter om zal moeten gaan met zijn korte lontje. We adviseren Stefan een behandeling bij de Viersprong om hieraan te gaan werken, waar hij uiteindelijk ook voor kiest. In deze behandeling heeft Stefan een betere manier ontwikkeld om met zijn gevoelens, vooral boosheid, om te gaan. Hij is de verantwoordelijkheid gaan nemen voor zijn eigen leven en is zich gaan verdiepen in de gevoelens en beweegredenen van andere mensen. Uiteindelijk zijn de twee tegenpolen van de voormalige narsist Stefan naar de achtergrond verdwenen en hebben ze plaats gemaakt voor een meer realistische man die in staat is om gelijkwaardig contact aan te gaan.

<- Narcistische-persoonlijkheidsstoornis