Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Early onderzoek

Wat wordt onderzocht?

Het onderzoek richt zich op jongeren met angstige en/of depressieve klachten die daarnaast ook symptomen hebben van borderline. Sommige jongeren met angstige en/of depressieve klachten hebben ook beginnende symptomen van een borderline persoonlijkheidsstoornis. Ze zijn bijvoorbeeld de grip kwijt op hun gevoelens, hun gedrag, zichzelf en/of hun relaties met anderen in hun omgeving. We zien nu dat deze jongeren vaak eerst behandeling krijgen voor hun angst en/of depressie met Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Dat lijkt in een aantal gevallen niet voldoende om ook de symptomen van borderline goed te behandelen.

MBT is een behandeling voor mensen met borderline. MBT-early is echter een nieuwere behandeling, speciaal voor jongeren en gericht op het eerder behandelen van borderline symptomen, en daarom is meer onderzoek nodig. Met dit onderzoek willen we MBT-early vergelijken met de behandeling die deze jongeren normaal krijgen, namelijk CGT. We willen weten of een behandeling die óók symptomen van borderline behandelt (MBT-early), beter helpt dan een behandeling die alleen angstige en/of depressieve klachten behandelt (CGT).

We werken samen met Mentaal Beter en GGz Breburg. Cliënten die daar hun intake krijgen en CGT als behandeling geadviseerd krijgen, kunnen ervoor kiezen mee te doen aan het onderzoek waarbij ze of CGT of MBT early als behandeling kunnen krijgen (o.b.v. loting).
Tijdens hun behandeling en erna krijgen zij en hun ouders meerdere vragenlijsten en interviews. De onderzoekers hopen op basis van de resultaten van de onderzoeksmetingen te achterhalen welke behandeling beter werkt voor jongeren met bovengenoemde klachten. In de toekomst kan dit andere jongeren helpen doordat zij sneller de juiste behandeling krijgen.

Infographic

Klik hier om het proces bij GGz Breburg in de infographic in beeld te zien.

Klik hier om het proces bij Mentaal Beter in beeld te zien.

Informatie voor jongeren

Informatiebrief jeugd 12-16 jaar
Mentaal Beter
GGz Breburg

Informatiebrief voor jongeren vanaf 16 jaar
Mentaal Beter
GGz Breburg

Informatie voor ouderen

Informatiebrief voor ouders/voogd
Mentaal Beter
GGz Breburg

Meer lezen?

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Viersprong heeft in samenwerking met Mentaal Beter, GGz Breburg en Tranzo een subsidie van ZonMw gekregen om dit onderzoek te kunnen doen.

Vragen?

Neem contact op met onderzoekers Sharon Clarke of Melissa Remeeus van de Viersprong via (088) 7656 832 of onderzoekmbtearly@deviersprong.nl