Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Lees voor
Translate

Mooie grote subsidie voor onderzoek naar (kosten)effectiviteit van MBT-early

De Viersprong heeft in samenwerking met Mentaal Beter, GGZ Breburg en Tranzo een subsidie van ZonMW gekregen om onderzoek te doen naar de werkzaamheid van vroege interventie bij de borderline persoonlijkheidsstoornis. Deze subsidie zal ons toelaten om onderzoek te doen naar MBT-early, een behandeling voor jonge pubers met borderline, die zes jaar geleden ontwikkeld werd binnen de Viersprong.​​​​​​​

Achtergrond onderzoek
Borderline persoonlijkheidsstoornissen zijn ernstige en chronische aandoeningen met erg veel persoonlijke en maatschappelijke gevolgen. Er is veel aan gelegen om die impact te voorkomen. Toch krijgen jongeren met borderline problemen nu nauwelijks behandeling voor deze specifieke klachten. Er is dan ook nog maar weinig bekend over de meerwaarde van snel behandelen op borderline ten aanzien van standaardbehandelingen op de klachten waarmee deze jongeren zich melden, zoals angst en depressie. Met deze studie gaan we na of vroege interventie op borderline met MBT-early beter werkt om de ontwikkeling van meer ernstige borderline en andere problemen te voorkomen dan de huidige richtlijnbehandelingen (zoals CGT).

MBT-early is een in de Viersprong ontwikkelde variant van Mentalization-Based Treatment. Het is een korte behandeling, die bedoeld is voor jongeren in een vroeg stadium van borderline problemen.

Resultaten van deze studie kunnen helpen om beter in te schatten welke behandeling eerste keuze is bij jongeren die niet alleen last hebben van angst- en stemmingsklachten, maar ook van borderline problemen.

Lees hier het interview met projectleider Dineke Feenstra.

Lees hier meer over het onderzoeksproject.