Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

MBT voor volwassenen

MBT voor volwassenen: welke mogelijkheden zijn er voor mij?

Er is MBT voor volwassenen bij de Viersprong in Amsterdam, Rotterdam, Bergen op Zoom en Den Bosch. Er zijn vijf MBT-varianten mogelijk:

  1. Ambulante behandeling MBT voor volwassenen vanaf 18 jaar (Amsterdam, Bergen op Zoom en Rotterdam). In de ambulante behandeling MBT heb je 1 keer per week groepspsychotherapie en individuele psychotherapie met je individuele therapeut.
  2. Ambulante behandeling MBT voor jongvolwassenen tussen 18 en 23 jaar  (Bergen op Zoom en Den Bosch). In de ambulante behandeling MBT heb je 1 maal per week groepspsychotherapie, wekelijks individuele psychotherapie met je individuele therapeut, 2-wekelijks systeemtherapie en 1 maal per week een gesprek met je individuele sociotherapeut.
  3. Ambulante behandeling MBT voor jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar (Amsterdam). In de ambulante behandeling MBT heb je 1 maal per week groepspsychotherapie, wekelijks individuele psychotherapie met je individuele therapeut en afhankelijk van je behandeldoelen op indicatie gesprekken met je individuele sociotherapeut. Systeemtherapie wordt op indicatie ingezet.
  4. Intensieve ambulante behandeling MBT voor volwassenen vanaf 18 jaar (Amsterdam, Bergen op Zoom). In de intensieve ambulante behandeling MBT heb je 2 maal per week groepspsychotherapie, wekelijks individuele psychotherapie met je individuele therapeut en afhankelijk van je behandeldoelen op indicatie een gesprek met je individuele sociotherapeut.
  5. Driedaagse deeltijdbehandeling MBT voor volwassenen vanaf 18 jaar (Bergen op Zoom).  De driedaagse deeltijdbehandeling MBT vindt 3 dagen in de week plaats. Iedere ochtend is er groepspsychotherapie en in de middag een gestructureerd programma, met o.a. creatieve therapie en een schrijfgroep. Elke week is er mentaliserende cognitieve therapie.  Het is belangrijk dat je aanwezig bent bij alle therapieonderdelen. Naast deze groepsgebonden activiteiten heb je wekelijks individuele psychotherapie bij je individuele therapeut en afhankelijk van je behandeldoelen op indicatie een gesprek met je individuele sociotherapeut.

Al deze behandelingen duren 9 maanden met maximaal 3 keer een mogelijkheid tot verlenging van 3 maanden. De daadwerkelijke duur van de behandeling wordt bepaald door je behandeluitkomsten, die elke drie maanden gemeten worden via vragenlijsten en die bekeken worden aan de hand je individuele behandeldoelen. Je bekijkt aan de hand van deze uitkomsten samen met het behandelteam of je symptomen minder worden en of je de opgestelde doelen bereikt. Aan de hand daarvan bepaal je gezamenlijk de duur van het behandeltraject.

Gaat je MBT behandeling starten op zorglocatie Bergen op zoom, Den Bosch of Amsterdam en ben je tussen de 18 en 23 jaar (Bergen op Zoom, Den Bosch) of tussen de 18 en 25 jaar (Amsterdam), dan zijn er wat betreft je leeftijd mogelijkheden om in te stromen in de jongvolwassenen groep (Amsterdam, Bergen op Zoom en Den Bosch) of in de volwassenen groep (Amsterdam, Bergen op Zoom). Welke groep het beste past hangt niet alleen af van je leeftijd, maar ook van bijvoorbeeld hoe groot de behandelgroepen zijn en hoe de groepssamenstelling op dat moment is. Met diegene die het indicatie-gesprek voert kun je dit onderwerp verder bespreken.

“Ik heb mijn leven terug gekregen. Ik kan mijn emoties beter verdragen en begrijpen waardoor ik een crisis kan voorkomen”

Informatie over het MBT voortraject, hoofdtraject en natraject

Wil je meer weten over hoe de verschillende trajecten eruit zien? Lees dan hier verder.

De Viersprong vestigingen waar we MBT voor volwassenen aanbieden

De Viersprong  biedt Mentalization Based Treatment aan volwassenen vanuit:

Belangrijk voor toelating en vergoeding vanuit de zorgverzekeraar: de maximale reistijd tot de behandellocatie mag niet meer dan een uur zijn.

Persoonlijke ervaringen:

“De altijd vriendelijke en zeer deskundige therapeuten hebben mij, op Mijn tempo begeleid tijdens de zoektocht naar mijzelf. (…) Zo Dankbaar! Een behandeling bij De Viersprong is een ware life-changer; pak deze kans, als je kan!” (beoordeling op Zorgkaart Nederland, november 2023).

Cliënt tevredenheid

Gemiddeld rapportcijfer 2023 door cliënten gegeven: 8,3. 

Ik wil hulp!