Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

CQ-index
Dwangmatig-schoonmaken-min
Lees voor
Translate

Is OCS hetzelfde als OCPS?

De Viersprong behandelt cliënten met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis (of obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPS) in DSM-IV termen).
Is er alleen sprake van een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), zonder dat er ook een persoonlijkheidsstoornis is, dan bieden we geen behandeling.

Als de cliënt echter kenmerken van OCS heeft en er ook sprake is van een persoonlijkheidstoornis, dan kunnen we vaak wel een behandeling aanbieden.

Over het verschil tussen OCPS en OCS:

Mensen die last hebben van OCPS hebben over het algemeen niet zozeer de aandrang om rituele handelingen uit te voeren, terwijl dit juist een specifiek kenmerk van OCS is. Mensen die last hebben van OCPS gedragen zich vooral perfectionistisch en voelen zich gespannen als dingen -volgens hun maatstaven- niet ‘goed’ of ‘ordelijk’ zijn.  Meer informatie hierover is te vinden op Wikipedia.