Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Lees voor
Translate

Cliënt ervaring met de 3-maandsbehandeling TA Klinisch (KKP)

Cliënt ervaring: “Mijn behandeling bij de Viersprong is het zwaarste én beste wat ik in mijn leven heb gedaan…Met deze behandeling heb ik vijf jaar psychotherapie in drie maanden kunnen doen.”

“Ik ben een vrouw van 39, getrouwd en moeder van twee kinderen en werk als projectmanager in de zorg. Ik ben bij de Viersprong behandeld in KKP (kortdurende klinische psychotherapie, inmiddels heet dit TA Klinisch). In de afgelopen 20 jaar kreeg ik steeds vaker en langduriger sombere periodes, met uitval en burn-outs tot gevolg. Ik krabbelde steeds wel weer op, maar zag de toekomst ook steeds somberder in. De laatste 10 jaar sprak ik regelmatig een psycholoog. Alle inzichten in mijn pestverleden en kille thuis en daaruit voortvloeiende overlevingsmechanismen hielpen in eerste instantie, maar ik bleef vastlopen.

Als ik mijn behandeling bij de Viersprong in één zin moet samenvatten als cliënt ervaring: als het zwaarste én beste wat ik in mijn leven heb gedaan. Ik heb de Viersprong gedurende het hele proces, van intake en/ diagnose tot en met de nabehandeling als een hele professionele, betrouwbare partner ervaren en mijn behandelteam daarop aanvullend als erg betrokken en gedreven.

Alle inzichten in mijn pestverleden en kille thuis en daaruit voortvloeiende overlevingsmechanismen hielpen in eerste instantie, maar ik bleef vastlopen.

Na een zorgvuldig intakeproces bij de Viersprong, kreeg ik de diagnose: een combinatie van een drietal persoonlijkheidsstoornissen, ontwikkeld ten gevolge van langdurig en groot emotioneel tekort in mijn jeugd. Het behandeladvies en de keuze voor KKP werden in nauw overleg besproken en gemaakt, rekening houdend met wat het beste voor mij en mijn thuissituatie was. Al met al duurde het zo’n 9 maanden van verwijzing incl. mijn motivatiebrief via de huisarts tot daadwerkelijke start van de behandeling. Ik heb dit niet als erg lang ervaren: De keuze om de motivatiebrief te schrijven en later de diagnose, waren belangrijke ankers voor mij. Voor de keuze voor KKP hadden ik en mijn thuisfront tijd nodig.

In de maanden tussen plaatsing op de wachtlijst en daadwerkelijke start, waren er enkele “oriëntatie dagen” en altijd de mogelijkheid om bij nood aan de bel te trekken. Achteraf gezien zat het hele voortraject heel goed en weloverwogen in elkaar. Ik heb me hierdoor vanaf het eerste contact vertrouwd, niet meer alleen, en geholpen gevoeld.

De behandeling zelf was heel intensief, in feite woonde en leefde ik 3 maanden lang van zondagavond tot vrijdagmiddag in een “ander” thuis. Naast de dagelijkse therapieblokken, vormde ik met de andere cliënten in de groep (mijn huisgenoten) en een vast, klein team van therapeuten, als het ware een groot gezin. In deze “24/7” setting werd je aangemoedigd en uitgedaagd om 100% van de tijd alles te zeggen wat je denkt en voelt en lag dat wat je zei en deed continu onder een vergrootglas.

Ik heb weer leren voelen en liefdevol naar mezelf kijken. En nu, weer terug in de dagelijkse praktijk, merk ik dat ik mijn oude overlevingsmechanismen niet meer nodig heb.

Alles in de behandelomgeving was georganiseerd op veiligheid én confrontatie. Daardoor heb ik ontzettend veel kunnen leren én ervaren. Er was ”geen ontsnappen aan”, niet door de hele setting van de behandeling en niet door de therapeuten, en juist dat was zo goed. Gewoonlijk na een uur of dagdeel psychotherapie ga je weer naar huis en verlies je jezelf vaak in de dagelijkse praktijk voordat je de kans hebt om wat je aan inzicht hebt opgedaan ook daadwerkelijk toe te passen en te ervaren.

Ik ben tijdens de KKP, naast herbeleven en verwerken van mijn verleden, al mijn dagelijkse problemen tegengekomen en heb heel veel kunnen oefenen met nieuw gedrag. Ik heb weer leren voelen en liefdevol naar mezelf kijken. En nu, weer terug in de dagelijkse praktijk, merk ik dat ik mijn oude overlevingsmechanismen niet meer nodig heb. Ik heb weer levensenergie, ben niet meer somber over de toekomst. Wanneer ik nu bang of verdrietig ben, herken ik waar het vandaan komt en kan ik dankzij de behandeling bij de Viersprong kiezen tussen “oud” en “nieuw” gedrag. Van beide heb ik tijdens de KKP kunnen ervaren wat het met me doet en me oplevert. Natuurlijk gaat dat met vallen en opstaan, waarbij het nabehandelingstraject bij de Viersprong in de eerste onzekere maanden wederom een  belangrijke houvast is.

Mijn stellige idee is dat ik met deze behandeling vijf jaar psychotherapie in drie maanden heb kunnen doen.

Ik weet niet hoe het nu met me zou gaan zonder deze behandeling bij de Viersprong, maar mijn stellige idee is dat ik met deze behandeling vijf jaar psychotherapie in drie maanden heb kunnen doen én me vele nieuwe sombere periodes en uitval bespaard zijn gebleven.”

Lees meer over de 3-maandsbehandeling TA Klinisch (KKP)