Onderzoekslijn(en):
Overige
Onderzoeksteam:
Jan van Busschbach, Roel Verheul, Paul Emmelkamp, Theo Stijnen, Eva Horn Startjaar: 2009.
Contactpersoon: Eva Horn
Emailadres: eva.horn@deviersprong.nl
Samenvatting van de studie & onderzoeksvragen:
SCEPTRE staat voor “Study on Cost-Effectiveness of Personality Disorder Treatment”. Het project startte in 2003 bij zes GGZ instellingen in Nederland (de Viersprong, ProPersona, Altrecht, Zaans Medisch Centrum, Arkin, GGZ WNB). Meer dan 800 patiënten met een persoonlijkheidsstoornis cluster A, B of C of met een persoonlijkheidsstoornis niet anderszins omschreven (NAO) die verschillende psychotherapeutische behandelingen hebben ondergaan zijn vijf jaar gevolgd. Regelmatig zijn vragenlijsten over onder andere hun klachten, hun interpersoonlijke relaties, en hun kwaliteit van leven afgenomen. Het doel van Sceptre is de vergelijking van ambulante, dagklinische en klinische psychotherapie (modaliteiten) bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis in termen van zowel effectiviteit als ook kosteneffectiviteit. Daarnaast is er binnen Sceptre gefocust op een vergelijking van de kortdurende klinische psychotherapie met andere psychotherapieën aangezien eerstgenoemde op de korte termijn zeer effectief bleek.
De volgende onderzoeksvragen zullen beantwoord worden:
- Wat is het verloop in termen van klachten, interpersoonlijk functioneren en/of kwaliteit van leven van patiënten met een cluster A, B, C persoonlijkheidsstoornis of een persoonlijkheidsstoornis NAO over vijf jaar follow-up?
- Zijn er verschillen tussen modaliteiten van psychotherapie (kort- of langdurig ambulant, dagklinisch of klinisch) over vijf jaar follow-up?
- Is kortdurende klinische psychotherapie effectiever en/of kosteneffectiever voor patiënten met een persoonlijkheidsstoornis dan andere gebruikelijke psychotherapieën over drie jaar follow-up?