Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Onderzoek door stagiaires

Onderdeel van: Onderzoekslijn Systeeminterventies 

Onderzoeksteam: 
Aurelie Lange (senior onderzoeker) in samenwerking met wisselende stagiaires 

Startjaar: nvt 

Contactpersoon: Marieke van Geffen
E-mail: Marieke.van.geffen@deviersprong.nl 

Samenvatting:
Jaarlijks draaien één of twee stagiaires mee op de onderzoekslijn Systeeminterventies om hun scriptie te schrijven. De onderwerpen van de scripties beslaan altijd onderwerpen die voor de Viersprong relevant zijn en gerelateerd zijn aan de effectiviteit van onze behandelprogramma’s.  

Zo is in 2014 onderzocht in hoeverre de doelgroepen van MST en FFT met elkaar overeen komen. Hieruit kwam naar voren dat gezinnen bij MST doorgaans meer risicofactoren hebben dan gezinnen bij FFT en dat jongeren bij MST meer gedragsproblemen rapporteren dan bij FFT. Volgens ouders daarentegen zijn de gedragsproblemen bij MST en FFT gemiddeld genomen gelijk. 

In 2016 is onderzocht in hoeverre de doelgroepen van MST en FFT veranderd zijn in de loop der jaren, en met name na de transitie Jeugdzorg. Bij FFT wordt een verschuiving geobserveerd naar een doelgroep met minder risicofactoren, terwijl bij MST juist een zwaardere problematiek geobserveerd wordt.   

Publicaties:
Van Logten, A., Lange, A., Cima, M., & Van der Rijken, R.E.A. (2016). Functionele Gezinstherapie en Multi Systeem Therapie: Een onderzoek naar de stabiliteit van doelgroepen en behandelresultaten in Nederland. Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk, 55, 51-64. 

Hendriks, M.E.D., Lange, A.M.C., Boonstoppel-Boender, M., & Van der Rijken, R.E.A. (2014). Functional Family Therapy en Multi Systeem Therapie: Een vergelijking van doelgroepen. Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk, 53, 355-366. 

<- Onderzoek