Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Schematherapie bij Adolescenten

Onderdeel van: Onderzoekslijn Schematherapie

Onderzoeksteam: 

Sigrid Geertzema (junior onderzoeker/Gz-psycholoog), Dr. Odette Brand-de Wilde (Principal Investigator), prof. Dr. Arnoud Arntz (hoogleraar), drs. E. Muste (supervisor).

Startjaar: 2016

Contactpersoon:

Sigrid Geertzema, e-mail: sigrid.geertzema@deviersprong.nl

Samenvatting:

Bij de Viersprong is vanaf 2013 het Groepsschematherapie (GST) model van Farrell en Shaw geïmplementeerd voor het behandelen van volwassenen (18+) met als hoofddiagnose een borderline persoonlijkheidsstoornis. Deze behandeling wordt inmiddels op alle locaties van de Viersprong aangeboden. Tevens is er ruime ervaring met GST voor andere doelgroepen dan Borderline.

Na ruim drie jaar ervaring met het behandelen van volwassen volgens het GST model voor de borderline persoonlijkheidsstoornis bij volwassenen wordt in 2016 de eerste groep gestart voor adolescenten tussen de 15 en 19 jaar.

Loose, de Graaf en Zarbock (Duitsland) zijn toonaangevende kinder-en jeugdpsychotherapeuten op het gebied van schematherapie bij kinderen en jongeren. Er zijn verschillende ervaringen door hen en anderen (o.a. M. Galimzyanova, (Rusland) en Ida Shaw (USA)) die gebruikt zullen worden bij het vormgeven en het opzetten van het programma.

In eerste instantie wordt er een helder behandelmanual ontwikkeld en getoetst in de praktijk. De eerste pilotdata worden in 2018 verwacht.

<- Onderzoek