Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

MBT-early pilot studie

Een kortdurende interventie voor jongeren met (voorlopers van) borderline persoonlijkheidsproblematiek (pilot-study)

Onderdeel van:  Onderzoekslijn MBT

Onderzoeksteam:
Dr. Joost Hutsebaut (hoofdbehandelaar MBT-early en senior onderzoeker), Dr. Dineke Feenstra (Principal Investigator), Dawn Bales (expert MBT), Prof. dr. Patrick Luyten (medeverantwoordelijk hoogleraar)

Startjaar: 2014

Contactpersoon:
Joost Hutsebaut. E-mail: joost.hutsebaut@deviersprong.nl

Samenvatting:
MBT-early is een nieuw ontwikkeld concept voor een kortdurende interventie voor jongeren met voorlopers van en/ of subklinische borderline persoonlijkheidsproblematiek, of borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS)  in een vroeg ontwikkelingsstadium. MBT-early integreert twee bestaande behandelingen, namelijk HYPE en MBT. HYPE staat voor Helping Young People Early. De filosofie achter dit programma is dat signalen van BPS zo snel mogelijk gedetecteerd en aangepakt dienen te worden om verdere escalatie te voorkomen. MBT staat voor Mentalization-based Treatment. MBT is een evidence-based behandelprogramma voor volwassenen met BPS. MBT-early vormt zo een gestructureerd aanbod van casemanagement en psychotherapie gedurende 16 weken, met een frequentie van 1 sessie per week. Deze studie beoogt de eerste resultaten van MBT-early in kaart te brengen. Deze resultaten kunnen dienen als input voor grootschaliger onderzoek.

<- Onderzoek