Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

W2S onderzoek: Wat werkt voor gezinnen met zware opvoedproblemen en multiprobleemgezinnen

Onderdeel van: Onderzoekslijn Systeeminterventies 

Onderzoeksteam: 
Dit betreft een multicenter onderzoek uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Nederlands Jeugdinstituut, Praktikon, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen.  

Aurelie Lange (senior onderzoeker) is vanuit de Viersprong betrokken bij de dataverzameling. 

Startjaar: 2017 

Contactpersoon: Marieke van Geffen
E-mail: marieke.van.geffen@deviersprong.nl  

Samenvatting:
Dit project heeft als algemene doelstelling het verkrijgen van meer kennis over de werkzame elementen voor gezinnen met zware opvoedproblematiek en multiprobleemgezinnen. Hiervoor worden gegevens verzameld bij 8 interventies waar een middelgroot of groot effect voor gevonden is in eerder onderzoek. Dit zijn de volgende interventies: IAG, 10 voor Toekomst, Gezin Centraal, Families First, PMTO, MST, MDFT en Triple P niveau 4-5.  

Tijdens het onderzoek worden gegevens verzameld over het gezin, maar ook over de elementen en interventies die de therapeuten inzetten. Het onderzoek heeft als doel om te analyseren welke elementen (of combinatie van elementen) leiden tot het grootste resultaat. Zo mogelijk zal ook onderzocht worden of verschillende elementen in verschillende gezinnen meer of minder van belang zijn.   

Op basis daarvan worden suggesties gedaan voor de meest effectieve combinaties van potentieel werkzame elementen (“common elements”) voor deze gezinnen. Met deze kennis zouden we op een onderbouwde manier gezinnen de beste hulp op maat kunnen bieden. Wat werkt het beste voor wie en waarom? 

<- Onderzoek