Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Het verhaal van Eva, een cliënte met borderline

Wat is het verhaal van Eva, een cliënte met borderline?

Bij Eva is twee jaar geleden een borderline persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Haar leven was één grote puinhoop en dat was eigenlijk altijd al zo. Of zo leek het toch. Het leek alsof ze in alles was mislukt: geen baan kunnen houden, geen man kunnen houden en ze loopt hopeloos achter met haar rekeningen. Ze liep al jaren te knokken om zichzelf recht te houden. Geregeld ging ze helemaal onderuit. Eva heeft in haar leven drie serieuze zelfmoordpogingen ondernomen. Op dat soort momenten dacht ze dat haar kinderen beter af zouden zijn zonder haar. Maar nadien voelde ze zich erg schuldig en schaamde ze zich dat ze zo’n slechte moeder was, omdat ze haar kinderen bijna in de steek had gelaten. En dus ging ze maar door. Jarenlang hielpen drugs en alcohol haar om overeind te blijven. Haar armen staan nog vol littekens van het krassen. Daar probeerde ze wel mee te stoppen sinds ze moeder was, maar dat wil ook niet altijd lukken. Mannen waren ook een ramp in haar leven. De goede stootte ze af en met de slechte stortte ze zich in onmogelijke relaties, soms zelfs met geweld. De enige die een beetje constant bleef in haar leven, was haar moeder, al was die relatie nu ook weer niet altijd gezellig te noemen. Het aantal hulpverleners is niet meer op de vingers van één hand te tellen. Vaak kreeg ze te horen dat ze nog niet klaar was voor psychotherapie. Ja, wanneer dan wel? Bij de Viersprong vonden we dat Eva er wel klaar voor was.

Zij ging aan de slag bij MBT. In eerste instantie had zij persoonlijke gesprekken. Later volgde ze een deeltijdbehandeling. Tijdens de behandeling heeft Eva geleerd minder snel door haar emoties overspoeld te raken. En hoewel Eva nog steeds de neiging heeft zich snel afgewezen te voelen, kan ze nu beter tot tien tellen voor ze reageert en zichzelf tot de orde roepen. Eva kan de gevoelens, gedachten en bedoelingen van anderen nu ook beter begrijpen. Eva zit veel beter in haar vel en ook haar kinderen vinden het veel fijner thuis met een stabielere moeder.

Tijdens de nabehandeling merkt Eva dat de stijgende lijn doorzet. Inmiddels is Eva weer aan het werk als schoonheidsspecialiste en ze heeft goed contact met haar collega’s. Ook is ze voorzichtig aan het daten. Wel merkt Eva dat haar dochter steeds vaker eetbuien heeft. Ook is ze erachter gekomen dat ze vaak spijbelt en slechte punten achterhoudt. Voor de begeleiding van haar en de kinderen, is in het gezin een FFT-behandeling van de Viersprong gestart. Deze steun in de rug is precies wat Eva nog even nodig heeft. En dat is prima, de kinderen doen het nu goed op school, er is veel minder ruzie in huis en Eva voelt zich er goed en gesteund bij.

<- Borderline persoonlijkheidsstoornis