Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

CQ-index

Ervaringen van een AIOS bij de Viersprong

Psychiater in opleiding Andrea Ruissen deed haar keuzestage psychotherapie bij de Viersprong. Zij vertelt over haar ervaringen:

Ruim een half jaar liep ik stage bij de kortdurende klinische psychotherapie (KKP), tegenwoordig de TA klinisch geheten, een van de weinige opnamefaciliteiten voor psychotherapie in Nederland. Er wordt gewerkt volgens transactionele analyse (TA) , een methodiek die in onderwijs, bedrijfsleven en coaching gebruikt wordt, maar ook in psychodynamische psychotherapie.

Ik vond het een geweldige stage. Het was een unieke kans om helemaal ondergedompeld te worden in het psychotherapeutische denkkader. Het verbreedde mijn psychotherapeutische kennis, vaardigheden en maakte me sensitiever voor bepaalde diagnostische en therapeutische aspecten die psychiatrie-breed spelen.

Behalve dat ik helemaal als volwaardig co-therapeut mocht meedraaien met de KKP, heb ik ook ervaring opgedaan met MBT (Mentalization Based Treatment). Zo heb ik kennis gemaakt met psychotherapie in de breedte. In alle fases van het behandelproces heb ik mee mogen doen, dus van diagnostiek in de voordeur, verfijnde diagnostiek en indicatiestelling en behandeling tot en met nazorg. Ik deed individuele therapie, systeemtherapie en groepstherapie.

In de stage is aandacht voor zowel het psychotherapeutische zelf, als de psychiatrische aspecten van psychotherapie, zoals de (medisch-)psychiatrische diagnostiek, psychofarmacologie en somatische zaken. Er is veel ruimte voor individuele en groepssupervisie voor zowel de psychotherapie als de psychiatrische aspecten en het mentoraat is bijzonder goed georganiseerd. Het was een stage die mij meer dan welke stage dan ook ‘gevormd’ heeft als psychiater en als mens.

Andrea Ruissen

Supervisor psychotherapie: Pierre Sebregts
Supervisor psychiatrie: Inge van Nerum en José Verpoort
Mentoraat: Johan Remmerie

Terug naar Keuzestage psychotherapie voor AIOS