Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

CQ-index
Lees voor
Translate

Raad van Bestuur compleet met benoeming van Hester den Hartog en trots op gewonnen ‘Whatever it takes award’

Nieuwsbrief voor verwijzers, mei 2019

In deze nieuwsbrief leest u o.a. het volgende nieuws:

 • Raad van Bestuur compleet: Hester den Hartog nieuw lid Raad van Bestuur de Viersprong.
 • Congressen: 4 oktober:Jaarcongres de Viersprong; Bewogen tijden! 21/22 november: MBT-congres: Mentalizing beyond clinical disorders: Resolving the puzzle.
 • ‘Whatever it takes award’ gewonnen: door MST supervisor uit Rotterdam.
 • Hulp aan jongeren: MBT voor jongeren met borderline kwetsbaarheid vanaf 12 jaar.
 • Hulp aan volwassenen: Korte opname effectief en doelmatig bij persoonlijkheidsstoornis cluster C. Pilot DIT ambulant in Den Bosch en Amsterdam. DIT deeltijd volwassenen van 3 naar 2 dagen.
 • Hulp aan ouders en kinderen: Nieuwe succesvolle KUK groepen van start in Bergen op Zoom en Den Bosch / Eindhoven.
 • Klantburo: Terugbelverzoek voor verwijzers mogelijk.
 • Promotie: Hilde de Saeger; Therapeutic Assessment in Patients with Personality Disorders.
 • Bedrijfsvoering: Kwaliteitsmanagementsysteem de Viersprong goed op orde. Nieuw Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).
 • Voorjaarsdag Psychotherapie: Of je het nou wil of nie.
 • Trainingsaanbod de Viersprong Academy
 • Vierspronglocaties in Nederland

Raad van Bestuur compleet

Hester den Hartog nieuw lid Raad van Bestuur de Viersprong

RvB de Viersprong Hester den Hartog en Walter Franken

De Raad van Toezicht van GGZ-instelling de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin, heeft Hester den Hartog tot lid van de Raad van Bestuur benoemd met ingang van 1 mei 2019.

Den Hartog is sinds 2017 Zorgmanager van de klinische behandelprogramma’s bij de Viersprong. Daarnaast is zij werkzaam als Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut. Eerder was ze werkzaam als Manager Zorg en behandelaar bij PsyQ. Ze begon haar loopbaan bij RIAGG Rijnmond.

Binnen de Viersprong heeft zij een belangrijke rol gespeeld bij de verdere professionalisering van de klinische afdelingen en bij afdelingsoverstijgende innovaties van het zorgaanbod. Daarnaast was zij onder andere voorzitter van de werkgroep Shared Decision Making.

Raad van Toezicht voorzitter Becker Awad: “Wij zijn verheugd dat we Hester den Hartog als lid van de Raad van Bestuur kunnen benoemen. Mede door haar inzet is de kwaliteit van zorg centraler komen te staan binnen de Viersprong.”

Het nieuwe bestuurslid wordt verantwoordelijk voor de zorginhoudelijke processen binnen de Viersprong. Zij gaat samenwerken met Walter Franken, die sinds 2017 lid is van de Raad van Bestuur en per 1 mei 2019 benoemd is tot voorzitter Raad van Bestuur.

Congressen

Jaarcongres van de Viersprong

Bewogen tijden!

Wat maakt van ons een betere behandelaar?

Afscheidscongres voor Roel Verheul

4 oktober 2019

Locatie: Kunsthal in Rotterdam

Zijn wij vandaag betere behandelaars dan gisteren? Beter dan 1 jaar geleden…of 5, 10, 30 jaar geleden?Ja? Welke behandelaars, opleiders en wetenschappers hebben ons geïnspireerd? Maar vooral, welke patiënten hebben ons tot een betere behandelaar gemaakt?

Op 4 oktober gaan we in Rotterdam op zoek naar antwoorden. Dit doen we samen met Machteld Huber, Damiaan Denys, Frans Schalkwijk, Sjoerd Colijn, Rosi Reubsaet, Joost Hutsebaut, Jan van Busschbach en Patrick Luyten.

Het wordt een bijzonder congres. Reserveer de datum alvast in de agenda!

Medio juni wordt meer informatie bekend gemaakt. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Stuur een bericht met uw gegevens naar info@deviersprongacademy.nl of houd www.deviersprongacademy.nl in de gaten.

Het congres wordt in samenwerking met Lemion georganiseerd.

Mentalizing beyond clinical disorders: Resolving the puzzle

21 en 22 november 2019

Philharmonie te Haarlem

Graag nodigen we u voor het 5de Internationale MBT Congres. Het thema is Mentalizing beyond clinical disorders: Resolving the puzzle.

De focus van het congres ligt op verbreding van uw kennis op het gebied van mentaliseren in een reeks van klinische aandoeningen. Daarnaast wordt er een overzicht gegeven van de meest recente onderzoeken en ontwikkelingen op het gebied van MBT. Het programma is bekend en u kunt zich nu inschrijven!

Aanmelden of meer informatie? Kijk op www.mbtnederland.nl/mbt-congres.

Whatever it takes award gewonnen 

MST supervisor van de Viersprong uit Rotterdam wint ‘Whatever it takes award’ van MST Services

MST supervisor Brenda Hedemann heeft in 2018 het lastige besluit moeten nemen om haar MST team tijdelijk on hold te zetten. Dit vanwege financiële onzekerheden die optraden door de nieuwe financieringsregeling voor jeugd in Rotterdam. Ze heeft zich in die periode gericht op PR-werkzaamheden en veel contacten gelegd met hoofdaannemers en andere belangrijke stakeholders. Tijdens die afspraken heeft ze uitgelegd wat de Viersprong met een Multi Systeem Therapie (MST) behandeling voor gezinnen kan betekenen.

Onderscheiding van MST Services uit Amerika gekregen
Voor deze dappere beslissing werd Brenda door MST Services, de overkoepelende wereldwijde MST organisatie, genomineerd. Ze won ook daadwerkelijk de ‘Whatever it takes award’. Dat is een uitzonderlijke prestatie waarvoor ze in april door haar collega’s en MST Nederland in het zonnetje werd gezet. Hedemann is de derde Nederlandse winnaar van de award in de afgelopen 15 jaar. Inmiddels is Brenda weer werkzaam als MST supervisor.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Hulp aan jongeren

Voor adolescenten met Borderline (BPS) in Amsterdam, Bergen op Zoom en Rotterdam 

MBT early_Photo by kelly-sikkema on Unsplash

 

MBT voor jongeren met borderline kwetsbaarheid vanaf 12 jaar

Meestal openbaart Borderline (BPS) zich aan het begin van de puberteit. Vroeg signaleren en behandelen van pubers met borderline is het advies. Op jonge leeftijd zijn de problemen nog vaak gemakkelijker te behandelen.

Voor jongeren vanaf 12 jaar biedt de Viersprong MBT-Early in Bergen op Zoom en Rotterdam.
Meer weten? Klik hier.

Voor jongeren vanaf 14 – 15 jaar is er MBT voor adolescenten (MBT-A) in Amsterdam, Bergen op Zoom en Rotterdam.
Meer weten? Klik hier.

Hulp aan volwassenen

Korte opname effectief en doelmatig bij persoonlijkheidsstoornis cluster C

Nu geen wachttijd bij onze Kortdurende klinische behandeling TA in Halsteren

 

KKP-TA (kortdurende klinische psychotherapie) behandeling leidt sneller tot grote en duurzame verbetering. Dat heeft het proefschrift van Eva K. Horn uitgewezen in 2016. KKP-TA, klinische behandeling gebaseerd op de Transactionele Analyse kan veel betekenen voor volwassenen die door allerlei vormen van vermijding vastlopen in gezondheid, vriendschappen, relaties en werk. Cliënten worden twee keer 6,5 week opgenomen. De weekenden brengen zij thuis door. Om bestaande starre en rigide patronen te kunnen doorbreken is vaak een hoge intensiteit van behandeling nodig. Onze ervaring leert dat de meeste cliënten de klinische opname als zeer positief ervaren, omdat zij hun problemen en klachten echt grondig kunnen aanpakken. Veel cliënten hebben namelijk eerdere behandelingen gevolgd, die onvoldoende effectief bleken te zijn. Bovendien blijken zij na de KKP-TA zowel thuis als op hun werk veel beter te functioneren.

“Cheryl is 45 jaar oud, gehuwd en kinderloos. Ze gaat al jaren gebukt onder somberheidsklachten die gelukkig met vlagen verdwijnen maar ook weer snel op komen zetten. Medicatie helpt haar maar amper. Psychotherapie werkt steeds voor korte tijd, waarna een terugval optreedt. Ze is de middelste van drie kinderen en enig meisje uit een gezin waar moeder kampte met depressies. Cheryl heeft zich altijd verantwoordelijk gevoeld voor haar moeder, praatte veel met haar, steunde haar. Ze heeft tot haar zesentwintigste thuis gewoond en ging daarna met haar partner in dezelfde straat wonen als waar haar ouders wonen. Eenmaal opgenomen op de KKP-TA ontdekt zij dat zij zich tijdens haar belangrijke ontwikkelingsjaren te veel in dienst heeft gesteld van haar moeder. Zij is als het ware vergeten zichzelf verder te ontwikkelen, haar gevoelsleven een belangrijke plek te geven en zich voldoende los te maken. Door intensief contact te hebben met de groepsleden kan zij weer genieten van de nabijheid van anderen, dromen over haar toekomst en soms ook conflicten krijgen. Ze merkt dat boosheid al zoveel jaren ondergestopt is gebleven dat het bijna als nieuw voelt. In een compleet ander spoor verlaat zij na drie maanden de KKP-TA.”

Heeft u als verwijzer vaak te maken met cliënten die duurzaam angstig en teruggetrokken zijn en bij wie ambulante behandeling tot onvoldoende resultaat heeft geleid en zoekt u naar een meer effectieve behandeling? Lees dan hier verder.

Cliënten die reeds een behandeling binnen de KKP-TA gevolgd hebben, kijken vaak met tevredenheid terug. Op Zorgkaart Nederland kunt u verschillende ervaringen teruglezen. Door hier te klikken komt u bij een waardering.

Pilot DIT ambulant in Amsterdam en Den Bosch 

Na het opstarten van Dynamische Interpersoonlijke Therapie (DIT) ambulant in Halsteren en Rotterdam bieden wij sinds het voorjaar van 2019 deze behandeling voor volwassenen ook in Amsterdam enDen Bosch (in pilotvorm) aan.
DIT is een individuele psychotherapeutische behandeling van maximaal 40 sessies, waarin werkzame elementen uit meerdere psychodynamische behandelmodellen zijn samengevoegd. DIT werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van depressie en angst. Tegenwoordig wordt deze therapie breder toegepast voor mensen met emotionele en relationele problemen.

Voor wie is DIT helpend?
Dynamische Interpersoonlijke Therapie is een behandeling voor mensen bij wie psychische klachten gerelateerd zijn aan problemen in het contact met anderen. In deze behandeling worden cliënten geholpen om hun mentaliseren te versterken en hun automatische, niet passende belevingen in het contact met anderen bij te stellen. Hierdoor wordt het mogelijk om teleurstellende ervaringen te corrigeren en toekomstige moeilijkheden te voorkomen, waarmee ook de klachten verminderen.

Meer weten over DIT? Klik hier.

DIT deeltijd volwassenen van
3 naar 2 dagen

DIT joseph-pearson-352151-unsplash

In Halsteren bieden we de deeltijd behandeling Dynamische Interpersoonlijke Therapie (DIT) voor volwassenen aan. Het 3-daagse programma is omgevormd tot 2 dagen therapie, waardoor er meer ruimte is om de behandeling te combineren met werk en dagbesteding. De overgang naar het leven na de therapie wordt hierdoor kleiner. Verder krijgt systeemtherapie een centrale plaats. Mensen uit het netwerk van de cliënt worden op die manier nog meer betrokken bij de behandeling. De genoemde aanpassingen in de behandeling sluiten aan bij recente ontwikkelingen uit de literatuur.

De doelgroep voor de DIT deeltijd volwassenen blijft hetzelfde. Het is een behandeling voor mensen bij wie psychische klachten gerelateerd zijn aan problemen in het contact met anderen. In de behandeling worden cliënten geholpen om hun mentaliseren te versterken en hun automatische, niet passende belevingen in het contact met anderen bij te stellen. Hierdoor wordt het mogelijk om teleurstellende ervaringen te corrigeren en toekomstige moeilijkheden te voorkomen, waarmee ook de klachten verminderen.

We bieden in Halsteren ook DIT deeltijd jongvolwassenen aan. Ook hier gaat het om een 2-daagse behandeling waarbij systeemtherapie een centrale plaats inneemt.

Meer weten over DIT? Klik hier.

Hulp aan ouders en kinderen

Nieuwe succesvolle KUK groepen van start in Bergen op Zoom en Den Bosch / Eindhoven

KUK

Werkt u momenteel met een gezin waarbij u zich zorgen maakt over de gedragsproblemen en of ontwikkelproblemen van kinderen terwijl er ook moeilijke samenwerkingsproblemen spelen in vechtscheidingssituaties?

Het behandelprogramma voor vechtscheidingsproblemen genaamd Kinderen uit de Knel (KUK) zetten we steeds vaker in als tussenstap om tot systeembehandeling te komen in de vorm van MST, FFT of algemene systeemtherapie. Deze koppeling biedt perspectief voor ouders die naast de moeilijke onderlinge samenwerking ook bezorgd zijn over de ontwikkeling van hun kind(-eren).

We merken dat het handig is om u als verwijzer meer ondersteuning te bieden om tot deelname aan KUK te komen met ouders. Het blijft een enorme uitdaging om hen te motiveren en te ondersteunen om in hulpverlening aan de vechtdynamiek te werken. We hebben hiervoor een voortraject ingericht. Dit bestaat uit inpasbare losse modules gericht op trauma behandeling, motivatie en emotieregulatie of overbrugging tot de groep start. De ervaring leert dat het enorm bijdraagt aan een positief verloop van de KUK behandelgroep.

In Bergen op Zoom start in september/oktober een nieuwe groep. En in Den Bosch in september. Omdat het voorbereidende motivatie en intake werk in afstemming met ouders vaak veel tijd in beslag neemt, hopen we dat het u lukt cliënten zo snel mogelijk aan te melden voor de komende groepen. We denken hierin natuurlijk altijd graag met u mee. Heeft u vragen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Meer informatie over KUK en onze contactgegevens vindt u hier.

Klantburo

Terugbelafspraak voor verwijzers mogelijk

Vaak heeft u het als verwijzer druk. Dan kan het handig zijn om een terugbelafspraak in te plannen met het Viersprong Klantburo. Dit is mogelijk op maandag en donderdag tussen 12.00 en 13.00 uur. Voordeel voor u is dat er geen wachters voor u zijn.
Terugbelafspraak maken? Klik hier.

Ook is het voor cliënten mogelijk een telefonische afspraak te maken met een ervaringsdeskundige.

Natuurlijk behouden we ook onze algemene openingstijden
Klik hier voor onze contactgegevens en de bereikbaarheidstijden.

Promotie 

Hilde de Saeger gepromoveerd op het onderwerp Therapeutic Assessment in Patients with Personality Disorders

Hilde De Saeger, klinisch psycholoog/psychotherapeut en specialismeleider diagnostiek binnen de Viersprong promoveerde op 11 april. Het doel van haar proefschrift was om Therapeutisch Psychologisch Onderzoek (TPO) bij cliënten met een persoonlijkheidsstoornis te onderzoeken.

TPO verwijst naar een semi-gestructureerde methode voor geïndividualiseerd psychodiagnostisch onderzoek waarbij de samenwerking tussen de cliënt en de onderzoeker cruciaal is voor het succes van de interventie. Haar onderzoek toont aan dat TPO van toegevoegde waarde kan zijn bij cliënten met persoonlijkheidsstoornissen.

Meer weten over het proefschrift? Klik hier.

Bedrijfsvoering

Kwaliteitsmanagement-systeem de Viersprong goed op orde

Nadat een externe auditor van Lloyd’s Register de Viersprong in maart drie dagen bezocht,  is ons NEN-EN 15224 certificaat (ISO Healthcare / ISO voor zorg en welzijn) weer verlengd.

De externe auditor toetst of de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening voldoende geborgd is. Dat blijkt ruimschoots het geval! Belangrijke thema’s in deze norm voor kwaliteitsmanagement zijn risicomanagement, cliëntveiligheid en continue verbetering van de zorgverlening.

Nieuw Elektronisch Patiënten Dossier (EPD)

De Viersprong heeft een nieuw Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Na een selectieprocedure is gekozen voor ONS van Nedap.

Afgelopen jaar is de tijd genomen om de overstap naar het nieuwe systeem goed voor te bereiden. Er is hard gewerkt om ONS in te richten naar de wensen van de Viersprong. Met trots kunnen we zeggen dat op 2 januari 2019 de Viersprong live is met het nieuwe EPD ONS.

Met het cliëntdossier ONS beschikt de Viersprong over een modern EPD dat perspectief biedt voor de toekomst. ONS is mobiel inzetbaar en op elk platform beschikbaar voor onze behandelaren.

In 2019 wordt gestart met de implementatie van het cliëntenportaal Carenzorgt welke wordt gekoppeld aan ONS. Carenzorgt is een portaal waar delen van informatie tussen cliënt en behandelaar mogelijk wordt.

Voorjaarsdag psychotherapie

Voorjaarsdag psychotherapie: Of je het nou wil of nie

Psychotherapie is een essentieel onderdeel van de psychiatrische praktijk. Niet alleen wanneer je zelf psychotherapie geeft, maar ook bij diagnostiek, motivatie voor behandeling, en farmacotherapie. Je kunt er dus niet om heen, waar je als psychiater ook komt te werken.

Op 11 juni zet de Viersprong psychotherapie in de spotlight en laat haar licht schijnen op basisvaardigheden die voor alle aios relevant zijn. We bieden een sterk praktijkgericht middagprogramma aan, waarmee je vaardigheden ontwikkelt die de rest van je carrière van pas komen!

De voorjaarsdag vindt plaats op dinsdag 11 juni in Het Oude Magazijn in Amersfoort.
Het belooft een leuke en leerzame dag te worden, dus schrijf je snel in! Inschrijven kan hier.

Trainingen de Viersprong Academy

Nieuw! Dynamische Interpersoonlijke Therapie (DIT) training

9, 10 oktober & 16 januari 2020, BCN Capelle aan den IJssel

De Dynamische Interpersoonlijke Therapie (DIT) is een door Lemma, Target en Fonagy ontwikkelde tijd gelimiteerde vorm van psychodynamische psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van algemeen gehanteerde concepten en interventies uit de psychoanalytische theorie en praktijk.

Aanvankelijk werd DIT ontwikkeld voor de kortdurende behandeling van cliënten met een stemmingsstoornis. Het model lijkt echter ook erg geschikt voor de behandeling van patiënten met voornamelijk cluster C-persoonlijkheidspathologie, zij het ingezet over een langere tijdsspanne. Kies voor een 3 of 4-daagse training!

Accreditatie wordt aangevraagd bij FGzPt en NVvP.

Bekijk het programma en schrijf direct in!

Basistraining Schematherapie

5, 6 september & 10, 11 oktober 2019, BCN Capelle aan den IJssel

Benieuwd naar de theorie en basisprincipes van schematherapie? Dan is dit de juiste training voor u! Wij leren u de achtergronden van het model kennen, de begrippen die gehanteerd worden en de toepassing daarvan in de praktijk. Naast cursorisch onderwijs leggen wij grote nadruk op het opdoen van ervaring. Tevens komen de aspecten van (dag)klinische schematherapie aan bod evenals werken in een multidisciplinair team.

Accreditatie: FGzPt: 28 pnt, NVvP: 23 pnt, VGCt: 25 pnt, NIP: 37,5 pnt, Verpleegkundig Specialisten Register: 24 pnt, SKJ: 32 pnt, SRVB – Register Vaktherapie: 30 pnt, geaccrediteerd bij Register Schematherapie.

Bekijk het programma en schrijf direct in!

Nieuw! Basistraining Therapeutisch Psychologisch Onderzoek bij adolescenten en hun systeem

13, 20 en 27 september 2019, BCN Capelle a/d IJssel

 

TPO-A is een semigestructureerd model met als doel het zelfinzicht van de adolescent en zijn/haar systeem te vergroten en een begin te maken om de narratief van de adolescent en zijn systeem te veranderen. Door middel van een actieve samenwerking met zowel de adolescent als zijn/haar systeem wordt, met behulp van alle stappen van het model, geprobeerd om positieve veranderingen bij de adolescent en zijn/haar systeem teweeg te brengen en de motivatie voor behandeling (opnieuw) te vergroten.

Adolescenten en hun systeem worden betrokken bij het doel van het onderzoek en de onderzoeksvragen. Maar ook bij het begrijpen van de testresultaten en bij het linken aan hun dagelijks leven tijdens de resultatenbespreking. Door de adolescent en zijn/haar systeem actief te betrekken en nieuwe oplossingen te proberen voor hun probleemgedrag, zorgt het ervoor dat de focus van de behandeling en de volgende stappen in hun proces duidelijk zijn en begrepen worden. En ook dat de aangedragen adviezen passen binnen de waarden en cultuur van de adolescent en zijn/haar systeem. Het zorgt er als het ware voor dat de adolescent en zijn/haar systeem zich “empowered” voelen voor de volgende stap in hun proces.

Accreditatie is toegekend door FGzPt, NIP, NIP/NVO en NVRG.

Bekijk het programma en schrijf direct in!

Basistraining Therapeutisch Psychologisch Onderzoek

22, 29 november en 6 december 2019, Amsterdam

 

Therapeutisch Psychologisch Onderzoek (TPO) is een krachtige manier van psychologisch onderzoek, waarbij de samenwerking tussen cliënten en de diagnosticus centraal staat.

In deze driedaagse training krijgt u de 6-stappenmethodiek aangeleerd. Na de training kunt u zelfstandig aan de slag met dit model.

Accreditatie wordt aangevraagd bij NIP en FGzPt.

Bekijk het programma en schrijf direct in!

 Locaties de Viersprong in Nederland

Wist u dat de Viersprong werkt vanuit vijf fysieke hoofdlocaties in Nederland? Dat zijn:

 • Amsterdam (Duivendrecht)
 • Bergen op Zoom
 • Den Bosch
 • Halsteren
 • Rotterdam

Klik hier voor de adresgegevens.

Wachttijden

Een overzicht van onze wachttijden is hier te vinden. Niet alle programma’s hebben lange wachttijden. Wij adviseren u het overzicht regelmatig te bekijken. Heeft u hierover vragen, neem dan contact op met het klantburo. Klik hier voor de contactgegevens en bereikbaarheidsinformatie.

Vacatures

De Viersprong breidt uit en dat betekent dat we mooie vacatures hebben. Bent u of kent u iemand die op zoek is naar een mooie nieuwe uitdaging, bekijk dan ons vacatureoverzicht.

Volg ons ook op LinkedIn.

Heeft u behoefte aan overleg?Een cliënt aanmeldenOnze wachttijden — Contact
Aanmelden nieuwsbrief: Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Of hebt u zich per ongeluk afgemeld? Meldt u zich dan hier aan.