Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Lees voor
Translate

MST supervisor van de Viersprong uit Rotterdam wint ‘Whatever it takes award’ van MST Services

MST supervisor Brenda Hedemann heeft in 2018 het lastige besluit moeten nemen om haar MST team tijdelijk on hold te zetten. Dit vanwege financiële onzekerheden die optraden door de nieuwe financieringsregeling voor jeugd in Rotterdam. Ze heeft zich in die periode gericht op PR-werkzaamheden en veel contacten gelegd met hoofdaannemers en andere belangrijke stakeholders. Tijdens die afspraken heeft ze uitgelegd wat de Viersprong met een Multi Systeem Therapie (MST) behandeling voor gezinnen kan betekenen.

Onderscheiding van MST Services uit Amerika gekregen
Voor deze dappere beslissing werd Brenda door MST Services, de overkoepelende wereldwijde MST organisatie, genomineerd. Ze won ook daadwerkelijk de ‘Whatever it takes award’. Dat is een uitzonderlijke prestatie waarvoor ze in april door haar collega’s en MST Nederland in het zonnetje werd gezet. Hedemann is de derde Nederlandse winnaar van de award in de afgelopen 15 jaar. Inmiddels is Brenda weer werkzaam als MST supervisor.   

MST in Nederland in Rotterdam begonnen

De twee MST teams van de Viersprong in Rotterdam waren de eerste MST teams in Nederland. Tot en met 2018 werden al ruim 800 gezinnen in de omgeving van Rotterdam geholpen door deze teams. MST is een gezinsbehandeling voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar bij wie uithuisplaatsing of detentie dreigt. Het is bewezen dat MST werkt en daarom zijn goede resultaten gegarandeerd.

MST Services is opgericht om het MST kwaliteitssysteem te monitoren en coördineren en biedt wereldwijde ondersteuning bij de implementatie van het MST programma. MST Nederland is een van de netwerkpartners van MST Services en kan zelfstandig het programma verspreiden bij instellingen in Nederland en België die MST willen uitvoeren. 

MST: de hele omgeving wordt meegenomen
MST staat voor Multi Systeem Therapie. Met systeem bedoelen we: de school, het gezin, vrienden, sportclubs en ander plekken. Al deze systemen beïnvloeden ons. Gaat in één daarvan iets mis, dan kan een jongere slecht gedrag gaan vertonen.
Wanneer ouders zelf met problemen worden geconfronteerd, krijgt de jongere misschien onbedoeld meer vrijheid dan goed voor hem is. Als vrienden drugs gebruiken, valt het niet mee om zelf clean te blijven. Slechte cijfers op school nodigen uit tot spijbelen en criminele buurtgenoten worden interessant. Tel daar de kwetsbaarheden van de jongere bij op en het kan zijn dat hij of zij ontspoort. 
Multi Systeem Therapie kijkt naar alle systemen waar een jongere mee te maken heeft. Drie tot 5 maanden lang komt een therapeut meerdere keren per week langs. Thuis, op school, dáár waar begeleiding nodig is. Samen kijken ze naar oplossingen.

Bij MST meten we de maatschappelijke opbrengsten. Zie hieronder de resultaten van 2017:

  • 96% van de jongeren woont na de MST-behandeling nog thuis/zelfstandig.
  • 85% van de jongeren heeft na de MST-behandeling een zinvolle dagbesteding (school, werk).
  • 97% van de jongeren is na de MST-behandeling niet opnieuw in de fout gegaan met crimineel gedrag (heeft niet gerecidiveerd).

Kijk voor meer informatie over MST op www.deviersprong.nl/behandelingen/systeembehandelingen/multi-systeem-therapie-mst-zet-ouders-in-kracht

 

Helemaal rechts op de teamfoto staat Brenda Hedemann

Bestuurder Walter Franken en Brenda Hedemann