Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

MBT-Early voor jongeren van 12-18 jaar

MBT-Early: een kortdurend programma waarmee we vroegtijdig kunnen helpen bij jongeren met borderline problemen

MBT-Early is een kortdurend behandelprogramma voor jongeren van 12 t/m 18 jaar die symptomen van borderline problematiek beginnen te ontwikkelen: stemmingswisselingen, zelfverwonding, negatief zelfbeeld, problemen in contacten met anderen. Met MBT-Early  kunnen we vroegtijdig ingrijpen om te voorkomen dat je problemen erger worden en op de lange duur misschien blijvend zijn. En voor nu misschien nog wel belangrijker: met een goede behandeling kun je je veel beter gaan voelen.

De behandeling bestaat voornamelijk uit gesprekken met een individuele behandelaar van de Viersprong. Tijdens sommige van deze gesprekken worden ook je ouders  uitgenodigd. Tijdens deze gesprekken ga je samen met je behandelaar en je gezin op zoek naar de kern van je problemen zodat je hier duidelijk inzicht in krijgt en verandering kunt gaan aanbrengen zodat je leven weer een stuk leuker wordt.

Je behandelaar zal ook samenwerken met je school of eventuele andere instanties wanneer dit een positieve invloed op je behandeling kan hebben.

Hoe ziet de MBT-Early behandeling eruit?

MBT-Early is een  behandeling die 16 weken duurt en waarin de  volgende onderdelen aan bod komen:

  • 1x per week IT (individuele therapie) (45 minuten).  Dit is een gesprek met een psycholoog, waarin een behandelplan en een signaleringsplan wordt gemaakt en de doelen worden doorgesproken.
  • 3 gezinsgesprekken (60 minuten). Dit is een gesprek met de jongere en zijn/ haar gezin met de psycholoog. Bespreken wordt o.a.
    • hoe de samenwerking binnen het gezin verloopt
    • hoe gezinsleden wat meer over elkaar kunnen gaan nadenken
    • hoe onwenselijke patronen doorbroken kunnen worden.
  • 1 signaleringsplangesprek. Zodra je signaleringsplan klaar is ga je samen met je psycholoog en je gezin het signaleringsplan bespreken.
  • Casemanagement. Je behandelaar zal ook samenwerken met je school of eventuele andere instanties wanneer dit een positieve invloed op je behandeling kan hebben. De psycholoog zal dan samen met jou gesprekken voeren op school bijvoorbeeld.
  • 2 evaluaties. Tijdens deze momenten bespreek je samen met je gezin en het team (psycholoog en andere therapeuten) hoe je behandeling verloopt. Wat gaat goed, wat heeft nog extra aandacht nodig etc. Dit is het perfecte moment om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.
  • Daarnaast is het ook mogelijk om een afspraak bij de psychiater te maken wanneer je medicatie gebruikt of vragen hebt hierover. Aangezien dit een vroeginterventie is vinden wij het bij de Viersprong erg belangrijk om medicatiegebruik zo laag mogelijk te houden en het liefst helemaal niet.

Na de intensieve fase volgt een boosterperiode van 6 maanden, waarin je 1 keer per maand een individuele therapiegesprek van 45 minuten hebt met de psycholoog om de behaalde vooruitgang vast te houden en uit te breiden.

Hoe waarderen ouders de MBT-Early behandeling?

Ouder(s)/verzorger(s) gaven ons in 2023 gemiddeld een 7,5 voor deze behandeling.

De Viersprong biedt MBT-Early aan vanuit:

In de brochure Jezelf de baas met MBT-early lees je meer over de problemen die je kunt hebben en hoe de behandeling eruit ziet.

Naar Behandeling met MBT

Ik wil hulp!